Магданоз и розмарин от "градините на баба" в Мароко и Египет


Магданоз и розмарин от "градините на баба" в Мароко и Египет
Снимки: Фейсбук
09 Януари 2017, Понеделник


Рекламираните като отгледани на родна почва подправки на "Биосет" ООД всъщност идват от странство

Автор: Дина Харизанова

Тези дни социалните мрежи обикалят снимки на подправки, върху чийто етикет се мъдри слоганът: „От градините на баба“. Може и наистина да са брани от бабините градини, но потребителите във „Фейсбук“ се дивят каква ще да е тази баба, чиито ниви се оказват не на родна земя, а пръснати надлъж и на шир из планетата. Така например магданозът се оказва, че е бран в Египет, а розмаринът – в Мароко!



Гениалните производители на подправките „от градината на баба“ са от пловдивската фирма „Биосет“ ООД. В сайта на компанията собствениците й се хвалят, че тя разполага „с три собствени производствени бази с обща площ около 25 000 кв.м.“, и че освен за вътрешния пазар, в нея се произвежда и продукция за експорт, като се поддържат „добри търговски отношения с партньори от Македония, Полша, Австралия, САЩ и Канада“. 

И дума не се обелва за някакъв внос на треви от чуждоземни страни. Иначе се изтъква, че фирмата изпълнява договор по европейски проекти и с безвъзмездно финансиране от Брюксел си прави автоматични линии за пакетиране. Даже изрично се подчертава, че дейността й е съсредоточена основно в „производството, пакетажа и реализацията на вътрешния пазар и за износ на над 170 артикула“.

Справка в Търговския регистър сочи, че нейни управители са Ясен Кехайов и Красимир Михов. Двамата ги откриваме като партньори и в още две компании за преработка и продажба на селскостопанска продукция – базираните в Катуница „Агрис“ ООД и „Булгар лук“ ООД.

Очевидно се справят добре с такива задгранични бабини ниви. Може би и булгар лукът се въди нейде в незнайни задгранични ширини. Кой знае. Със сигурност обаче е ясно, че на това се вика подвеждаща реклама. Не е зле все пак Комисията за защита на конкуренцията да се порови из лехите в тези „градини на баба“.


В категории: Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки