Три български града честват рождението на големия художник Никола Кожухаров


Три български града честват рождението на големия художник Никола Кожухаров
Спасяването на Самарското знаме, Никола Кожухаров
11 Януари 2017, Сряда


Авторът на "Залавянето на Васил Левски" е роден на 11 януари 1892 г. в Казанлък, но животът му е свързан повече със Стара Загора. Той ще остане и в историята на Велико Търново 

Автор: Светлана Николова



Три български града имат повод да се гордеят в днешния ден. На 11 януари 1892 г. в Казанлък е роден големият български художник Никола Кожухаров. Животът му обаче е свързан и със Стара загора, където семейството му се мести да живее, малко след раждането му. Той ще остане завинаги в историята и на Великотърновския университет като един от най-успешните завеждащи на катедра "Рисуване".


"Залавянето на Васил Левски"

Автор е на композиции на исторически, военни, битови теми. Работи като сценограф, както и в областта на живописта. Участва в изографисването на няколко църкви.

Негово дело е паметникът във Видин, издигнат в памет на офицерите и войниците от Трети бдински пехотен полк, загинали във войните за национално обединение.



Градска легенда гласи, че Никола Кожухаров изработил от глина композицията, която представлявала войници под победното знаме. Нарекъл я „Победен марш”.

По проект на Никола Кожухаров е изработен и паметникът на Гюро Михайлов в Плодив, открит на 29 ноември 1938 г.

Сред най-популярните му картини са "Залавянето на Васил Левски", "Бяло море срещу остров Тасос", "Иван Вазов", "Кукери", "Калоян приема папските пратеници" и др.

За изключителните му заслуги към българската култура през 1962 г. е удостоен с орден “Кирил и Методий” I-ва степен. От 1962 до 1967 г. Никола Кожухаров завежда катедра “Рисуване“ към Великотърновския университет.


"Боят при Стара Загора"


За периода 1928 – 1969 г. стенописва 27 църкви в страната. През 1959 год. създава част от стенописите на катедралната църква “Св. Димитър“ в Стара Загора.

Творчеството на Кожухаров е показвано на множество международни изложби в Берлин, Париж, Рим, Виена, Стокхолм, Прага, Фиуме, Ню Йорк и т.н.

Умира на 1 юни 1971 г. в София.

Негови произведения се намират в Президентството на Република България, Министерския съвет, Министерството на образованието, Министерството на външните работи, Военно-историческия музей, НХГ, СГХГ, галериите в страната, както и в редица частни колекци в България и чужбина.


"Овладяването на Ниш"


В категории: Новини , Духовни средища , Българските родове , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки