Легендарният Преображенски манастир тъне в разруха


Легендарният Преображенски манастир тъне в разруха
Снимки: Авторът
11 Януари 2017, Сряда


Тъжна гледка посреща поклонници и туристи край "Колелото на живота" на Захари Зограф

Автор: Диана Славчева

Легендарният Преображенски манастир е четвърти по големина в България. Строена от майстор Кольо Фичето и зографисвана от феноменалния Захарий Зограф манастирската църква посреща миряните със стенописания на южната й фасада шедьовър „Колелото на живота", изобразяващо със смайваща символика жизнения път на човека.

Безценните стенописи във вътрешността на храма са реставрирани и греят със своите пищни и омайващи багри. Дъхът спира и великолепният ажурен иконостас, изработен от група майстори от Тревненската резбарска школа, със стилизирани изображения на приказно красиви птици, градински цветя и слънчогледи, позлатени от тревненеца поп Генко.  

В началото на 90-те години на миналия век огромни каменни блокове се откъртват от близките скали и като по чудо пощадяват църквата, но полуразрушават част от монашеските килии, в които преди години редели съзяклятия Матей Миткалото и Левски. Свлачището засяга и други манастирски постройки. 



Оттогава са минали години. Възстановена и укрепена е камбанарията с часовника, както и трапезарията. Но останалите сгради продължават да се рушат.

Наш екип остана потресен от разрухата. Едното крило е изцяло оставено на прищевките на климата и годините. Прозорците са счупени, вратите зеят безпомощно, а по пода на одаите се въргалят стари документи, богослужбени книги и захвърлени някогашни епархийски одежди.



Тонове стари свещи са вкаменени от времето в жалка безформена восъчна скулптура и изпълват изоставените стаи като неми свидетели на безстопанствеността.




По-страшното е, че някои от сградите в комплекса са пред самосрутване и като нищо може да се стигне до нещастен случай - все пак това е едно от най-посещаваното от поклонници и туристи място около старопрестолно Велико Търново. А дори входът му вече видимо се руши и посреща посетителите с изкривени прозорчета и провиснал покрив.



Всичките ни опити да разберем каква ще е по-нататъшната съдба на светинята удариха на камък. От Българската патриаршия ни напътиха да потърсим секретаря на Великотърновската митрополия отец Михаил. Повече от месец звъняхме на стационарния, и на мобилния му телефон, но никой не отговаря.

Свързахме се с протосингела на епархията свещеноиконом Славчо Иванов, но ужасен от нашите въпроси за състоянието на манастира, той упорито се завайка, че нищо не знае по въпроса – да сме питали игумена. Но и с него също не можахме да влезем във връзка.

А светата обител е национален паметник на архитектурата и изкуството. Вече има европейски програми, по които може да се кандидатства за финансиране на евентуални възстановителни дейности. Стига да има кой да поиска помощ. 

Ще е грехота и проява на престъпна небрежност и бездушие, ако не се предприемат стъпки за възстановяването на този шедьовър на православните ни градежи с вълнуваща летопис и значимо място в славната ни църковна и отечествена история. 




В категории: Разследвания , Туристически обекти , Забележителности , Църкви и манастири

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Георги Георгиев
02.04.2017 05:26:28
4
0
Това е абсолютно поръчкова статия. Отец Георги - игуменът на манастира направи много през последнните 15 години. Укрепи и поднови основната част от сградите на манастира, Реставратори работиха почти 5 години и сега църквата може да се види в целия и блясък. Показаните снимки са на сграда от задния двор, строени в по-ново време, но порутени поради липса на средства за подръжка, а другата чиято фасада е разрушена е в района свлачището и е опасно да се влиза, камо ли да се прави нещо по нея. Преображенския манастир е едно прекрасно място за разходка и почивка с много зеленина, цъфнали дървета през пролетта и много, ама наистина много цветя!
1
Христо Буруджиев
12.01.2017 07:29:50
6
1
Има какво да се прави по Манастира. Но реставрацията тече вече поне 20 години, а на снимките не е показано нищо от реставрираната част. Манастирът буквално се възражда и това е видно с просто око, когато се влезе там. Този репортаж с мъка закрива обновената част, показвайки само тази, която предсочтои да се прави.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки