Реформа или геноцид! Здравната каса няма да плаща за „неперспективни“ пациенти


Реформа или геноцид! Здравната каса няма да плаща за „неперспективни“ пациенти
Снимка: Deutsche Welle
13 Януари 2017, Петък


Това касае най-вече болните от хепатит С и, ако чиновниците преценят, че на заразените не им остава много живот, ще ги режат от клиничните пътеки

Автор: Десант

Здравната каса няма да заплаща лечението на хората с Хепатит С, ако прецени, че те няма да живеят дълго. Това е разписано в нови правила за лечение на хроничен вирусен хепатит С, приети от надзорния съвет на здравноосигурителната институция, предаде Дарик.

В тях като изключващи критерии за лечение са посочени случаите, при които се очаква ниска продължителност на живота поради несвързани с черния дроб други заболявания или пък поради злоупотреба с алкохол.

От Федерация "Български пациентски форум" определиха новите правила, които трябва да влязат в сила след 6 дни, като ужасяващ геноцид. От касата пък обясняват, че ставало въпрос за скъпо струващо лечение, което трябва да се предписва на хора, на които наистина ще помогне.

Новите правила са залегнали в изискванията на здравната каса за лечение на хроничен вирусен хепатит С при пълнолетни. В тези изисквания има изключения, които са ужасяващи, обяснява Иван Димитров, председател на федерацията.

"В изключващите критерии за лечение на пациенти с Хепатит С е записано нещо, което е ужасяващо. Там се казва, че касата няма да плаща за пациенти, при които се очаква ниска продължителност на живот поради несвързани с черния дроб съпътстващи заболявания.

Това е безумие. С тези критерии и правила касата започва да играе ролята на лекуващ орган. Тук пише, че няма да бъдеш лекуван, ако ти имаш хепатит С, защото някъде някак си си се заразил, обаче в същото време имаш и проблем с бъбреци или примерно някакво ревматологично заболяване.

Особено ако някой чиновник прецени, че продължителността на живота ти ще е малка и не е рентабилно да бъдеш лекуван, защото скоро ще умреш. Кой от тези чиновници преценява кой кога ще умре", пита Димитров.

От касата информираха, че новите правила не целят да правят рестрикции по отношение на пациентите, но е по-добре да се лекуват хора, които са перспективни. А когато лекарите кажели, че дадено лечениене е целесъобразно, касата нямало как да го плати.

Опасенията на Димитров обаче са в това, че касата не винаги ще се допитва до лекарите.

"Още повече във всичките тези критерии, документации и простотии е заложено, че лекарят може да предпише терапията, но касата по икономически причини може да не разреши тази терапия. Т.е., лекарят може да казва - единственият ти шанс да се излекуваш е с тази терапия, а касата отново се превръща в лекуващ орган и казва - няма да изпишем тази терапия по икономическа целесъобразност, защото тя е скъпа за касата. Това е безумно, това е геноцид в абсолютния му вид", категоричен е той.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки