Спирките убийци в Бургас – най-скъпите в България!


Спирките убийци в Бургас – най-скъпите в България!
Снимка: Грамофона
14 Януари 2017, Събота


55 000 лева е цената на всяка една от автобусните спирки – толкова, колкото струва и апартамент в морския град. Насреща обаче бургазлии получават опасни пързалки, пострадалите се десетки

Автор: Светлана Николова

През пролетта на 2016 г. Десант единствен повдигна въпроса за цените на автобусните спирки в Бургас и изрази съмнение, че те няма да оправдаят прекомерно многото пари, хвърлени за тяхното изграждане.

Прогнозата ни беше на база минали строителни изпълнения на морската община, претърпели пълен крах след реализацията си. Достатъчно е само да споменем съсипания катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий” и емблематичния за бургазлии площад „Тройката”, който след многократни поправки на ремонта най-накрая доби вид на военно гробище.

Но да се върнем на спирките на бургаската „бърза автобусна линия”. Цената на всяка една от тях е 55 хил. лв. - колкото струва един апартамент в морския град!

Оправданията на местната власт за безбожната цена, която се хвърли за шепа ламарини, първоначално бе, че под навесите щяло да има подово отопление, което хем да топи снега и леда в студените зимни дни, хем да пази краката на гражданите да не мръзнат.

По-наивните бургазлии повярваха, даже се зарадваха и спряха да „плюят”. И тъкмо свикнаха с мисълта, че наистина живеят в най-добрия град, Руска Бояджиева, ръководител на проекта за интегриран градски транспорт в Бургас, ги върна в реалността. Всъщност, нямало да има подово, а антилед система.

Антилед системата представлява електрическо устройство под настилката, което няма да отоплява спирките, но ще предотврати замръзването при падането на температурите под определени градуси през зимата, високомерно обясниха на простолюдието от общината. Един вид, предлага ви се още по-модерна технология, неблагодарници такива.

Истината лъсна тази зима, още с първите минусови температури, а снегът и ледът само влошиха нещата. Не подово или антилед, ами направо ледени пързалки са новите прескъпи спирки, заради гладката си настилка. На новите съоръжения има монтирани плочки, които дори и само при мокро време стават хлъзгави и водят до инциденти.



Естествено е хората да падат там като круши, неестествено е вече втора седмица от общината да не предприемат никакви мерки. Нищо! Добре, ясно е, че ледсистемата и подовото не работят, какво пречи обаче снегът да се почисти от опасните спирки и тротоарите да се опесачат? Мерки, които ще струват жълти стотинки на фона на милионите, които вече се изсипаха.

Само преди ден, на 13 януари, възрастна жена пострада тежко на една от спирките на бързата автобусна линия на улица „Тракия”. Тя бе откарана с линейка, а в последствие се оказа, че има счупен поясен прешлен.

Припомняме, че спирките са част от проекта „Интегриран градски транспорт“, който е на стойност общо 131 милиона лева, усвоени от Община Бургас по Оперативна програма „Регионално развитие“ на ЕС. В морския град отдавна се говори, че голяма част от тези чудовищни средства са потънали в приятелски фирми, близки до ръководството на общината, а цените за строежа на отделните съоръжения, сред които и спирките, са многократно завишени.


В категории: Новини , Общини , Анализи , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Някой
28.02.2018 14:47:46
0
1
имате грешка 255 хиляди на брой
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки