Православито почита днес св. равноапостолна Нина


Православито почита днес св. равноапостолна Нина
14 Януари 2017, Събота


На 14 януари имен ден празнуват Нина, Нино, Калчо, Адам

Автор: Десант

Света Нина е родена около 280 г. в Кападокия, където имало много грузински селища. Баща й Завулон произхождал от знатен род, бил роднина на великомъченик Георги Победоносец и се ползвал с благоволението на император Максимиан (284-305 г.). Бидейки на военна служба при императора, Завулон, като християнин, съдействал за освобождаването на приели християнството пленени гали.

Майка й Сусана била сестра на Йерусалимския патриарх (според някои източници - Ювеналий).
Когато станала на 12 години, света Нина отишла в Йерусалим с родителите си, чиято единствена дъщеря била.

По взаимно съгласие и с благословението на Йерусалимския патриарх родителите й се разделили, за да служат изцяло на Бога: баща й отишъл в Йорданската пустиня, а майка й била поставена за дякониса при храма на Гроба Господен. Възпитанието на св. Нина било поверено на благочестивата старица Нианфора.

През целия си живот Нина била целомъдрена и благочестива. Тя успяла да установи християнска църква в Грузия и да покръсти много грузинци.

Началото било трудно, защото владетелят на Грузия цар Мириан бил идолопоклонник. С огромна вяра, настойчивост и смирение, Света Нина успяла да го покръсти. След него, неговите поданици лесно се приобщили към православната църква.

След като приел Христовата вяра, владетелят Мириан станал значима личност за православието, както Свети император Константин (чества се на 21 май). Света Нина е приемана за просветителка и Небесна покровителка на Иверия (Грузия).

Имен ден днес празнуват Нина, Нинка, Калчо и Адам.


В категории: Вяра , Добри Вести , Църковни празници , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки