Януари е обявен за месец на радона


Януари е обявен за месец на радона
14 Януари 2017, Събота


Радиоактивният елемент, който присъства естествено в природата, е вторият по важност виновник за рака на белите дробове

Автор: Десант

Януари е обявен за месец на радона. Малко известно е, че у нас е приета Национална програма за намаляване на въздействието на радон в сгради върху здравето на българското население, чието действие е до края на 2017 г.

В нейните рамки е предвидено да се поставят основите на системна национална политика, насочена към намаляване въздействието на радон в сградите у нас; да се изготви радонова карта на България; да се създаде система за контрол на радон на работните места и пр.

Радонът е естествен радиоактивен газ и присъства в природата, независимо от човешката дейност. Той се образува при разпадането на урана в почвата, скалите и водата, откъдето постъпва във въздуха. Радонът бързо се разпада на радиоактивни частици, които се отлагат по прашинките, носещи се във въздуха, вдишват се и така се отлагат по дихателните пътища и белите дробове, той няма цвят, нито мирис.



Според текущата оценка на Научния комитет на ООН по атомната радиация (UNSCEAR), радиоактивният газ от природните източници, заедно със своите дъщерни продукти от разпада си, е отговорен за около 3/4 от годишната индивидуална ефективна еквивалентна доза на облъчване, получавана от населението от земните източници на радиация.

Голяма част от това облъчване с радон човек получава от радионуклеидите, попадащи в организма му заедно с вдишания въздух, особено в непроветрени или лошо проветрявани помещения. 

Специалистите уточняват, че през зимата постъпването на радон в жилищата е в пъти по-интензивно в сравнение с лятото. Видът на строителството и начинът на отопление също влияят на нивата на този химичен елемент в едно жилище.

Той е вторият по значимост фактор, предизвикващ рак на белия дроб след тютюнопушенето и фактор номер едно за хора, които никога не са пушили. По данни на Института по онкология на САЩ, радонозависимият белодробен рак причинява годишно смъртта на 15-22 000 човека.

Единственият начин да се разбере каква е концентрацията му в жилището е измерването му с детектори.

В световен мащаб технологии за снижаване на нивата на радон в сгради се прилагат от края на 80-те години на миналия век. Масово използваните технологии са предназначени за сгради, в които основният източник на облъчване е теренът под сградата, а основните методи са два - пасивен и активен.

При пасивния се нанася изолираща подова замазка или подът се покрива с изолиращо фолио. При активния метод в сградата се прави радонов аспиратор, който „изсмуква" радона от почвения слой под сградата и го изхвърли в атмосферата. У нас прилагането на технологии за снижаване нивата на радон в сгради започна през последните пет години.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки