Шестима от задържаните 25 митничари във Варна са с повдигнати обвинения


Шестима от задържаните 25 митничари във Варна са с повдигнати обвинения
14 Януари 2017, Събота


Групата е действала при изключителна конспиративност. Според събраните до момента данни, спедиторите са събирали сумите за митническите служители - в рамките на около 1500 лв. на контейнер.

Автор: Десант

Петима митнически инспектори, сред които началникът на пристанище Варна, началници на смени и един спедитор са с повдигнати обвинения за подкупна банда след акцията на ГДБОП и спецпрокуратурата.

В хода на проведените действия е установена и задържана организирана престъпна група от служители на митницата във Варна, занимавала се в период около 4 месеца с корупционна дейност.

Обвинението, повдигнато от прокуратурата, е за участие в организирана престъпна група, извършвала престъпления – искане и получаване на подкупи, в която, освен митнически инспектори, участва и спедитор.

Към момент са задържани шестима души, на петима – началникът на пункт Варна -Запад и началниците на смени, е наложена 72-часова мярка за задържане, а на един - парична гаранция в размер на 5000 лева.

При извършените в хода на операцията над 70 претърсвания са намерени и иззети повече от 711 хил. лева, които по първоначални данни са предадени или предназначени за възнаграждение на корупционно извършена услуга.



Групата е действала при изключителна конспиративност. Според събраните до момента данни, спедиторите са събирали сумите за митническите служители - в рамките на около 1500 лв. на контейнер.

Срещу тези суми, давани на началниците на смени, са се извършвали действия по служба, които митническите служители са длъжни да извършат, а именно – максимално бързо обработване на документите и освобождаване на съответните товари.

Чрез корупционната практика обаче спедиторските фирми са избягвали престоя, свързан с големи такси, както и извършването на евентуална митническа проверка, при която се плащат допълнителни суми – за разтоварване и товарене на стоката.

Установено е, че началникът на пункта и началниците на смени са се събирали всеки месец в дома на единия от задържаните, където всеки се е отчитал за това колко контейнера и на кои спедиторски фирми са извършени съответните действия по обмитяване.

Тази отчетност е документирана включително и с намерените у тях отчетни листове при извършените обиски. Операцията на служителите на териториалното звено на ГДБОП във Варна е проведена по образувано през септември досъдебно производство.

Това е поредната реализация по една от основните дейности на МВР и прокуратурата – борба и противодействие на корупцията, заяви главен комисар Ивайло Спиридонов. Той оцени като изключително добра работата на колегите си във Варна, които, след като са получили качествена оперативна информация за случващото се на митническия пункт, са успели да проведат разследване и да съберат годни доказателства, за да може днес да бъдат повдигнати и съответните обвинения на участниците в престъпната схема.

По думите на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов, успешната операция е поредно доказателство за добра реализация на ГДБОП, извършена под контрола на Специализираната прокуратура.



Той оцени високо професионализма на служителите от териториалното звено на ГДБОП. По думите му тя е резултат на целенасочена оперативна работа, извършена в пълна координация с ОДМВР-Варна.

Успехът да задържат толкова голяма организирана група на територията на града, в който работят, показва изключително висока лоялност на служителите на терен. Той поздрави и ГДБОП, създала условия това да се случи.
Източник: fakti.bg


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки