Карлово чества днес 139 г. от избора на първия си Градски съвет


Карлово чества днес 139 г. от избора на първия си Градски съвет
Снимка: БНР
16 Януари 2017, Понеделник


Само преди дни се навършиха 180 години от рождението на първия председател на старейшините в освободения град – революционерът Васил Караиванов

Автор: Силвия Горанова

Карлово отбеляза днес 139 години от първия си градски съвет, избран непосредствено след освобождението на България от турско робство. Тържественото честване се проведе в храма „Свети Николай“, където празничен водосвет отслужи архиерейски наместник отец Марко Тодоров.

Кратка ретроспекция на събитията, станали при избора на Съвета през януари 1878 г., представиха служители на историческия музей във възрожденския град.

Точно в 10,30 часа започна и тържественото шествие, начело с духовия оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, до дома на Васил Караиванов на улица „Александър Стамболийски“ и паметника на Васил Караиванов в центъра на града, където бяха поднесени венци и цветя.

На 8 януари пък се навършиха се 180 години от рождението на Васил Караиванов – първият председател на Градския съвет в освободено Карлово.


Васил Караиванов

Революционер, опълченец, общественик, той остава в историята с един знаков жест – отказва поборническата си пенсия, за разлика от мнозина свои съратници. Мотивът му е изключително патриотичен – казва, че не се борил за пари, а за свободата на своя народ.

Васил Караиванов е първи братовчед на Васил Левски. Роден е през 1847 г. в семейството на Генчо Караиванов, брат на Гина Кунчева. След разгрома на четата на Филип Тотю през май 1867 г. е арестуван от турската полиция и осъден в Търново затвор. След седем месеца е освободен.

Участва като доброволец в Сръбско-турската война през 1876 г., а в Руско-турската Освободителна война (1877-1878) се записва опълченец.

След освобождението на Карлово, на 16 януари 1878 г. е избран от жителите на града на събрание в храма “Свети Николай” за първи председател на Градския народен съвет.

Участва в Сръбско-българската война 1885 г. като доброволец. Тежко е ранен в боевете. Награден е от княз Александър Батенберг с орден „За храброст.”

Васил Караиванов е човекът, по чиито спомени през 1933 г. е възстановена родната къща на Васил Левски. Умира на 8 януари 1933 г. в Карлово на 86 годишна възраст.


В категории: Новини , Общини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки