Русе започва изграждането на Музей на река Дунав


Русе започва изграждането на Музей на река Дунав
Новият музей ще се намира зад Доходното здание в Русе Снимка: Дунавмост.бг
16 Януари 2017, Понеделник


Строителството ще струва 4,5 млн. евро, 85% от които ще бъдат отпуснати от Европейския фонд за регионално развитие

Автор: Десант

Музей на река Дунав се подготвя да изгради Русе. Той ще бъде в парцела зад емблематичното Доходно здание и ще се помещава в 2 сгради. Едната ще е на три етажа върху 745 кв. м, а другата – на един, с площ 250 кв м, като помежду им ще има функционална връзка.

В първата сграда се предвижда на първия й етаж да бъдат разположени както музейната част, така и магазин за сувенири, ресторант, зрителна зала. На вторият етаж ще бъдат представени страните от Долен Дунав – България, Румъния, Молдова и Украйна, като акцент ще бъде българският град Русе.

Третото ниво ще е със сходно разпределение на помещенията, като там ще са показани държавите от Горен Дунав. На всяко от нивата се предвижда обособяване на фоайета, санитарни помещения и вертикална комуникация за връзка между етажите.

Сградите ще бъдат построени върху подземния паркинг, част от който е под Доходното здание. Основен мотив на експозицията ще бъде река Дунав – обединяваща западна и източна Европа, както търговски, така и културно. Тя ще бъде представена като носител на мултикултурния европейски дух, на единение и общност.

Подобен музей ще има и в съседно Гюргево. Тук той ще бъде разположен в съществуваща сграда до канал Кама, която да бъде оборудвана с модерни мултимедийни устройства. Общата стойност на проектното предложение е разпределена между общините – партньори от двете страни на Дунав.

На Русе се падат до 4,5 млн. евро, от които 85% от Европейски фонд за регионално развитие, 13% национално съфинансиране и 2% собствено участие. За Община Гюргево - до 1,5 млн. евро, от които 85% от Европейски фонд за регионално развитие, 13% национално и 2% собствено съфинансиране.

Проектът на Община Русе ще се финансира от трансграничната програма „България – Румъния“ в периода 2014-2020 г.
Източник: 24chasa.bg


В категории: Новини , Общини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки