Баба Матена от родопското село Ламбух и нейната невероятна 107-годишна история


Баба Матена от родопското село Ламбух и нейната невероятна 107-годишна история
16 Януари 2017, Понеделник


Дълголетницата е надживяла съпруга и синовете си, а днес обитава Дома за стари хора в Ивайловград. И още помни трагичния поход на тракийските бежанци

Автор: Силвия Горанова

Матена Зокова, или още както всички обичат да я наричат баба Матена е родена на 13 януари през далечната 1910 г. в село Голям Дервент, днешна Гърция. Дядо й, чичо й и баща й построили голяма къща с намерението там да живее цялата рода заедно.

Но по време на събитията през 1913 г., турците изгорили дома им. В размирните времена през Балканската война семейството станало част от похода на тракийските бежанци, подложени на геноцид от страна на турската държава.

При бягството, виждайки, че башибозуците ги настигат, майката на Матена, бягайки с най-големия си син и невръстната си, тогава 3-годишна дъщеричка Матена, хванала дечицата с немощните си ръце и ги притиснала до сърцето си.

Разбрала, че така няма да могат да се отскубнат и, цялата скована от ужас, хвърлила багажа, а момиченцето скрила в хралупа на дърво в гората. Надробила трохички хляб и се молила, като отмине опасността, да се върне и да си я вземе.

Цели три дни стояла в хралупата малката Матена, без да издаде никакъв звук. Едва на четвъртия ден родителите й я намерили. Семейството успяло да се спаси по чудо, всички стигнали до родопското село Ламбух, където минал животът на Матена.

До преди няколко години тя дори биела камбаната на църквата в Ламбух. И сега всеки ден не пропуска да благодари на Господ за дългия си живот, с който я е дарил.

През всичките й години духовният храм бил неин втори дом, както и упование в мъките й. Повече от 20 лета тя живее сама. Надживяла е съпруга си Атанас и двамата си сина – Иван и Кольо. Има 2 внучки, 1 внук и двама правнуци.

Всеки в района сочи баба Матена като пример за подражание. Освен с дълголетието си и мъдростта си, тя е прочута с виното си от шипки, което прави по стара рецепта. Еликсирът й е известен още като шипковина. До 2013 г. тя не вдига гръб и от зеленчуковата си градина, поддържа сама дворчето в малката си къщурка, засято предимно с цветя.

От средата на 2014 г. е настанена в Дом за стари хора.

Животът към баба Матена не винаги е бил гладък и слънчев. Съществуват много изпитания, през които само истински силен човек като нея преминава. А голямото богатство на това вълнуващо пътуване е опитът и мъдростта, които получава с годините.
Източник: Фейсбук страницата „РОДОПИТЕ - Планината с душа“


В категории: Репортажи , Добри Вести , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки