Предполагаемият терорист от клуб "Рейна" говорил 5 езика, включително и китайски


Предполагаемият терорист от клуб "Рейна" говорил 5 езика, включително и китайски
Снимка: Хюриет
17 Януари 2017, Вторник


Въпреки многобройните пропуски и грешки в хода на разследването, общонационалното издирване на предполагаемия терорист от нощния клуб Рейна приключи успешно.

Автор: Десант

Малко след полунощ българско време турските медии разпространиха съобщение, придружено с кратки видео-кадри за задържането на издирвания в продължение на 16 дни терорист, който в новогодишната нощ застреля 39 души в елитното заведение Рейна в Истамбул.

Предполагаемият терорист, известен с псевдонима Абу Мухамед Хорасани, бил отведен за разпит в следствения отдел на генералната дирекция на сигурността в Истанбул. Адресът, на който живеел гражданинът на Узбекистан – Машарипов, се намира на 5 етаж в жилищен блок, в престижния истанбулски район Есенюрт.

Сутринта на 17-ти януари валията на Истанбул Васип Шахин и директора на истанбулската полиция Чалъшкан обявиха, че през последните дни са били установени 5 адреса, за които се предполага, че на тях живее предполагаемия терорист.

Било установено непрекъснато наблюдение и, след като било доказано, че той обитава посочения адрес, била организирана светкавична операция за неговото задържане.

Машарипов е 33-годишен гражданин на Узбекистан. Той говори 5 езика - узбекски, руски, арабски, китайски и турски. Ползването на китайски език доказва още веднъж, че той произхожда от уйгурската мюсюлманска общност в Северозападен Китай.

Официалните турски представители потвърдиха, че е влязъл нелегално в Турция през Иран и не случайно неговото кодово име Хорасани произлиза от името на град Хорасан.

Заедно с Машарипов са задържани и четирима негови съквартиранти - мъж от узбекски или иракски произход и 3 жени - от Египет, Сенегал и Сомалия. Те били използвани като куриери и за снабдяване с провизии, тъй като не будели съмнение поради тъмния цвят на кожата си.

В хода на операцията са били ангажирани общо 2000 служители и прегледани общо 7200 часа от охранителните камери. Според последни данни, терористът е пребивавал две години в Афганистан и Пакистан, където получил подготовка за провеждане на терористични нападения.

Премиерът Бинали Йълдъръм заяви пред медиите, че се установяват все нови и нови интересни подробности и изрази гордост, че за първи път е заловен жив терорист, причинил смъртта на толкова много хора.

Всички турски медии отбелязват факта, че водещи световни телевизии са прекъснали редовните се предавания, за да покажат наживо пресконференцията на валията на Истанбул и директора на полицията.
Източник: СКАТ


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки