Близо 2,6 милиона лева е събрала Българската Коледа този сезон


Близо 2,6 милиона лева е събрала Българската Коледа този сезон
17 Януари 2017, Вторник


Общо над 30 млн. лева са набраните средства от благотворителната инициатива пък от нейното създаване досега

Автор: Десант

Дарения на обща стойност 2 590 000 лв. събра благотворителната инициатива „Българската Коледа“ от началото на кампанията на 30 ноември 2016 г. до 17 януари 2017 г.

Резултатите от тазгодишното издание, което се провежда за четиринадесети пореден път
под патронажа на държавния глава,  бяха представени от прессекретаря на президента Мария Иванова и Дарина Владова - съветник на държавния глава по „Българската Коледа“ в присъствието на Даниел Чипев – директор на Дирекция „Информация“ на Българската национална телевизия и Силва Зурлева, член на Борда на директорите на Нова телевизия, които съвместно с Администрацията на Президента са съорганизатори на кампанията.
 
В полза на кампанията до този момент са изпратени 782 000 кратки съобщения и гласови обаждания на стойност 1 лв., като дарената сума от тях е общо 782 000 лв.
 
До момента в Администрацията на Президента са постъпили 170 заявления за подпомагане на деца. Молби от общо 20 лечебни заведения са подадени и за закупуване на медицинска апаратура със средства от „Българската Коледа“.

„Степента на възстановяване и оцеляване на децата с тежки хронични заболявания зависи до голяма степен от техниката, с която разполагат здравните заведения, затова кампания 2016/2017 г. ще осигури високотехнологична апаратураза диагностика и лечение на децата с тежки хронични заболявания“, посочи прессекретарят на държавния глава.
 
Всеки родител, който има болно дете и се нуждае от помощ за осъществяване на лечението или рехабилитацията му, може да подаде документи за подпомагане от кампанията.

„Независимо че през 2017 г. инициативата е фокусирана върху подкрепата на децата с тежки хронични заболявания, Експертният съвет и Комисията към „Българската Коледа“ ще разгледат всички постъпили заявления и вземат решение за необходимото и възможно подпомагане. Информация за реда за кандидатстване и нужните документи са публикувани на сайта на „Българската Коледа“, обясни съветникът на президента Дарина Владова. Молби се приемат целогодишно.
 
95 училища от цялата страна станаха част от каузата в помощ на децата с тежки хронични заболявания, Райфайзенбанк, която за поредна година направи „Българската Коледа” част от своята кампания „Избери за да помогнеш”, спонсорите на Кампания 2016/2017 г. – Каолин, Лидъл България, Обединена българска банка, УниКредит Булбанк и организаторите и участниците в благотворителния коледен спектакъл – Магърдич Халваджиян и неговият творчески екип.

Посланици и доброволци на каузата на „Българската Коледа“ бяха за поредна година артисти, танцьори, спортисти, режисьори, сценаристи, българските войни от 61-ва Стрямска механизирана бригада, журналисти и други известни личности на България. Мария Иванова благодари и на родителите, които превъзмогнаха своята болка и страданието на своите деца и разказаха техните истории.
 
Над 30 млн. лева са набраните средства от „Българската Коледа“ от нейното създаване досега. 3 409 деца получиха помощ, за да се преборят с болестта, а 229 лечебни заведения в цялата страна получиха съвременна високотехнологична апаратура за диагностика, лечение и рехабилитация.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки