Още бивши и настоящи кметове отиват на съд


Още бивши и настоящи кметове отиват на съд
18 Януари 2017, Сряда


Ексградоначалникът на Дулово Митхат Табаков и настоящият управник на Челопеч Алекси Кесяков се сдобиха с обвинения за престъпления по служба

Автор: Десант

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на бившия кмет на Дулово Митхат Табаков. През септември 2005 г., в качеството си на градоначалник, той действал напълно съзнателно, нарушавайки служебните си задължения, като пряко целял да набави за дружеството „Булмекс“ ЕООД имотна облага.

Като възложител на открит конкурс по Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки, Табаков сключил договор за изграждане на обект „Път ІV – 23032 с. Окорш – връзка от път ІІ-23 до път І-7“ при по-благоприятни за „Булмекс“ ЕООД условия, а именно – изграждането на 3,120 км. пътен участък за 1 223 293,78 лв., а не за изграждането на 7,300 км. пътен участък на същата стойност, както е обявена обществената поръчка и каквато е била офертата на тази фирма.

От това неминуемо са могли да настъпят немаловажни вредни последици за „Публични инвестиционни проекти“ ЕАД, изразяващи се в плащане на сумата от 1 223 293,78 лв. за построяване на пътен участък от 3,120 км. вместо пътен участък от 7,300 км., както и вредни последици за община Дулово.

Освен това, във връзка с процедурата по обществената поръчка, Табаков участвал в съставянето на документи с невярно съдържание заедно със собственика и едноличен управител на фирма, подизпълнител за изграждането на посочения пътен участък – Гюнай Сефер, и ръководителя на обособено звено (резидент инженер) в „Пътинвест-инженеринг“ АД – Росица Милчева.

Става въпрос за 5 протокола за установяване завършването и заплащането на различни видове строителни и монтажни работи по посочения пътен обект.

Милчева е трябвало да осъществява строителен надзор при извършването на строително-монтажните работи. Тя подписвала протоколи, свързани с обекта, без реално да е осъществявала изискуемия строителен надзор.

С въпросните документи, които били съставени и подписани от обвиняемите в качеството им на длъжностни лица, било отчетено извършването на строително-монтажни работи в много по-голям обем от действително направеното от подизпълнителя „Пътстроймонтаж“ ООД.

Това обстоятелство се доказва от заключенията на изготвените по делото комплексни технически, съдебно-счетоводни и икономически експертизи.

Междувременно вчера още един кмет се сблъска с правосъдието. Специализираното звено „Антикорупция" привлече като обвиняем кмета на Челопеч Алекси Кесяков, на когото също е повдигнатото обвинение за престъпление по служба.

След пловдивския градоначалник и Кесяков бе освободен от длъжност от съда, за да не попречи на разследването.

От обвинението става ясно, че на 28 април 2014 г. Кесяков разпоредил на главния счетоводител на общината да изготви и подпише платежно нареждане, с което да се преведе сумата от 50 000 лева на консорциум. Като причина за превода е посочено несъществуващо правно основание – „искане 3 по договор", като кметът е знаел, че такова плащане не се дължи.

По това време въпросният консорциум участвал в процедура, обявена от община Челопеч, за текущ ремонт на основно училище „Св. св. Кирил и Методий" и сградата на ОДЗ „Х. Кр. Андерсен". Едно от изискванията за допускане до процедурата било наличност на парични средства в банкова сметка и представяне на банкова референция за това. Именно по тази причина е била преведена на консорциума и сумата от 50 хиляди лв. 


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки