Римляни и траки в люта битка на Перперикон


Римляни и траки в люта битка на Перперикон
С дъжд от стрели тракийските воини посрещнаха римските завоеватели
03 Юли 2011, Неделя


Люта битка се разрази в подстъпите на Скалния град на траките Перперикон край Кърджали, след като съгледвачи доложиха на царя,

Автор: Златка Христова

че в далечината, обвита в прах, марширува тежко въоръжена римска кохорта.

Страшна заплаха надвисна над храма на Дионис, тракийските бранители мигом се въоръжиха и посрещнаха завоевателя с мощен рев и поток от стрели. Тогава самият бог Дионис се появи и даде знак кръвопролитието да спре.

Изненадващо изтощените от битката мъже се съгласиха с волята на божеството. Предводителите сключиха примирие. На бойното поле останаха телата на загиналите воини, а двете войски се отправиха по стръмните скали нагоре, за да чуят предсказанието на Оракула в храма на Дионис.

Пред входа на светилището оръжията бяха положени, а бойците притихнаха, вслушани в ортодоксалните песнопения от средновековната църква.

Така с възстановка на отминали преди векове събития започна хепънингът, който сложи точка на традиционния театрален фестивал „Перперикон”. В „сражението” участваха римският легион на студенти от Свищов и воините на „Багатур” от Стара Загора. Хор „Юлангело” огласи околността.

Стотици жители на Кърджали и близките села се събраха в Тронната зала на Двореца и аплодираха Симеон Пешов, тазгодишния носител на наградата „Златен Перперикон”. Тя се присъжда за принос в развитието на българската и европейската култура.

Генералният директор на „Главболгарстрой” Пешов бе удостоен с пръстена на Птолемей Втори Филаделф – покровител на културата и изкуствата в древността. Той е подкрепил възстановяването на българската църква „Св. Георги Зограф” в Света гора на Атонския полуостров и редица други културни проекти, уточниха организаторите.

Сребърен Перперикон получи и Алекс Нестор от канадската фирма „Болкан минерал енд майнинг”, която разработва златното находище на Ада тепе край Крумовград. По-късно огромният изкоп на стопирания от правителството проект за инфоцентър в подножието се превърна в сцена на амфитеатър за спектакъла „Нестинарка” на балетната формация „Арабеск”.



Битка на живот и смърт за храма на Дионис в Скалния град на траките

В категории: Новини , Горещи новини , Траки , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки