Вдигат паметник на Левски край Свиленград


21 Октомври 2013, Понеделник


Вече е обявен конкурсът за изработването на идеен архитектурен и художествено-пластичен проект за изграждане на Мемориален комплекс „Васил Левски"

Автор: Десант

в местността Левката край Свиленград, за който „Десант“ вече съобщи, че се планира да бъде издигнат. Жури ще избере победителят в началото на 2014 г.  Наградният фонд е 35 000 лв.
Основната идея на инициаторите от Община Свиленград, сдружението „Аз обичам България” и Съюза на архитектите е да реализират монумента на територията на България като символ на колективната памет, която да сплоти българите във време на финансова и духовна криза.

Срокът, в който ще се приемат предложенията, е до края на месеца. Идеята за издигането на паметник на Апостола не е от вчера. Целта е на международния път Е-80 да се монтира 133-метров монумент по случай навършването на 180 години от рождението му през 2017 г. Той ще бъде част от най-големия мемориален комплекс в България и един от най-големите в целия свят.

Освен паметника, в него ще има интерактивен музей с най-ярките моменти от цялата българска история, информационен център, изложбена зала и зони за отдих. Монументалният комплекс "Васил Левски" ще е разположен на 52 дка, предоставени безвъзмездно от Община Свиленград. А на площ от над 300 дка ще бъде изграден парк с места за почивка. Преди време свиленградската община спечели финансиране от Европейския съюз за облагородяване на района около бъдещия паметник.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки