Разбулените тайни: Мита за „изчезналите” траки от нашите земи


Разбулените тайни: Мита за „изчезналите” траки от нашите земи
02 Януари 2017, Понеделник


Монахът Фулко е убеден, че траки е по-старото име на българите, а бретонецът Вилхелм твърди, че Балдуин Фландърски е погубен от предводителя на траките (цар Калоян)

Автор: Павел Серафимов, SPAROTOK

В продължение на 1100 години българите са отъждествявани с мизите- най-големия тракийски народ. Монахът Фулко е убеден, че траки е по-старото име на българите, а бретонецът Вилхелм твърди, че Балдуин Фландърски е погубен от предводителя на траките (цар Калоян).

Укрепленията, а и типовете обикновени жилища след 681 г., не са нещо ново, а представляват продължение на една дълга традиция, развила се на Балканите.

Стопанските методи като съхраняването на зърно в ями, отглеждането на просо, а и значителен брой български земеделски уреди –рала, брани, дикани, се явяват също типични за траките.

Издигането на могила над гроба на благородник, доброволното жертване на съпругата, жертване на кон и куче в гроба на боец, са типичните белези за тракийските погребални обреди, а тази традиция не прекъсва след 681 г.

Старобългарската чернолъскава керамика не е нещо ново в земите на юг от Дунава, такава керамика има на Балканите хилядолетия преди времето на Аспарух.

Свещеният за дедите ни знак IYI не е донесен от Азия, това се знае прекрасно от нашите археолози благодарение на доклада на Стамен Михайлов, в който съвсем ясно е посочено, че особения символ се среща най-рано на Балканите, хилядолетия преди времето на Аспарух.

Кукерските и русалийски игри, обредите по време на Атанасовден, особената почит към Трифон Зарезан, Гергьовден, Еньовден, а и Св.Марина, Св. Модест биват тълкувани от етнолозите като остатъци от култовете към Дионис, Залмоксис, Хероса, Сабазий, Деметра, Бендида, тракийския Хермес.



В българския култ към предците, змията-стопанин, къпането с роса, почитането на извори и т.н., учени като Евгений Теодоров откриха древна тракийска традиция.

Дори почитта към богинята Земела/Семела не е секнала у нас изобщо. Цени сведения по този въпрос е представил Борис Илиев в работата си “Тракийската Богиня Семела в съзнанието на българите днес“.

В средновековните миниатюри, старите българи са изобразени като европеиди с преобладаващо кестенява, рижо-кестенява коса. Във византийските хроники старите българи са описани като едри и красиви хора.


Русалийските обреди идват до нас от древността и нямат нищо общо с Азия


Няма никакви индикации, които да позволят дори предположение за азиатски произход на хората предвождани от Аспарух, Тервел, Крум. Това, че българите са смесица от европейски раси и нямат нищо общо с народите на Азия бе доказано и от две мащабни антропологични проучвания.

Резултатите от тези проучвания показаха и друго – повечето от нас принадлежат на така наречения понтийски тип, т.е. този, който е характерен за най-старото население на Балканите. Това прочее бе потвърдено и от няколко генетични проучвания...които за жалост биват тълкувани от специалистите както дявола чете евангелието.

Явно не е важно къде и каква информация излиза, а кой и как я тълкува. Докога обаче, докога българската “наука” ще ползва такива методи? За да се определи етническата принадлежност на даден народ, са нужни няколко неща.

На първо място е антропологичния тип, в това отношение, подобно на повечето от своите съседи, ние сме представители на средиземноморската раса, т.е. потомци на древно балканско население.

На второ място е езика ни и въпреки отричането на повечето лингвисти, няма как да се скрие, че тракийските топоними от късната Античност се тълкуват съвсем ясно на български. Става дума за споменатите от Прокопий Цезарийски селища Вода, Листе, Стене, Дебре, Баба, Бога, Бела, Илирин, Базина, Берзана, Струя, Кабец, Кал и още много други.

На трето място е фолклора, а както бе споменато по-горе, въпреки, че сме православни християни, ние все още оказваме почит на древни тракийски божество и то доста на брой. Това е установено не от любители, а от професионалисти-етнолози.

На четвърто място е материалната култура- земеделски сечива, пастирски атрибути, народна носия. Николай Колев, Георги Михайлов, Георги Китов, Даниела Агре и др. учени установиха, че тракийската женска носия прилича много на българската женска носия, че ямурлука и цървулите са били типични за тракийското селско население, че няколко типа рала, брани, дикани са с тракийски корени.

Други изследователи вярват, че направата на кисело мляко, булгур и т.н. също трябва да се отнесе към древната тракийска традиция.

На пето място са историческите извори. По принцип те са само индикация защото старите летописци не винаги са били честни и обективни. Съвпадат ли обаче сведенията от хрониките със сведенията от областта на антропология, етнология, лингвистика, това означава, че се касае за правдиви данни.

Имайки предвид горе- спомената информация, то излиза, че отъждествяването на българи с траки в продължение на 1100 години не е някаква мистерия, а истина, която за жалост не отърва на определени влиятелни хора и служещите на тези хора, са се постарали да съчинят измислици, за да укрият неудобното.

Ние не сме длъжни да приемаме измислици. Не сме длъжни да задължаваме децата си да учат измислици. Дадена ни е свобода на мисленето, свобода на избор и свобода на словото.

Нека ги използваме докато е възможно и да разпространяваме истината за произхода и историята си. Нека предизвикаме тези, които защитават догмите на открита дискусия. Нека децата ни растнат като горди хора, които вместо да се кланят на чужденци, са изпълнили сърцата си с любов към род и Родина.


В категории: Траки

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
майна
17.02.2019 22:13:02
0
0
Наистина на няколко пъти стари автори от преди 1000-1500 години наричат българите мизи, но поне двайсет пъти повече автори са наричали българите и илири, скити, хуни, пеони, трибали, кимери, мирмидони и пр. Но тъй като всички тия племена са от различни земи, и различни векове и епохи означава, че това са просто илюстративни наименования, нещо като общото "варвари". Няма как Българите да са едновременно всички тия десетки народи и племена с които ни "именуват". А по въпроса за "мизите" има една особенност. За първи път за мизи говори Омир, който ги определя като пеши бойци с мечове, докато за българите се говори за конници с разнообразно въоръжение, основно с лъкове. Освен това макар дълги векове по-късно има територия в Мала Азия наречена Мизия, то доста преди Новата ера изобщо никой не говори за "мизи"като реален народ с кокретен бит и местообитание. При идването на Римляните тук те наричат Северна България и част Сърбия с административното име Мизия, като Горна и Долна, но никога не са споменавали в историческите извори за хора наричани "мизи" с изключение на само един много известен епизод на завладяването на Балканите за една битка на легионите с "мизите". Освен него обаче никога повече не се говори за мизи, а многократно се говори от авторите за беси, даки, гети, готи, трибали и пр. , което говори за пропагандна информация от страна на военните хронисти на Рим, опитвайки се да използват легендарната от Илиада слава на това малоазийско племе.
5
майна
17.02.2019 21:54:36
0
0
Лъжа е и внушението за идентичност на траките с балканското население от дълбоката древност. Всички учени твърдят друго, че траките са дошляци по тези земи, наследили земите, но не и културата на старите балканци. Старата балканска цивилизация /Варна, Дуранкулак, Слатина, Караново, Градешница, Юнаците/ е изчезнала много по-рано от идването на същинските траки, като разликата е около 1000-2000 години.
4
майна
17.02.2019 21:46:13
1
0
1. Семела, Земела е името на фригийската богиня майка от Мала Азия, съвременна Турция. В нашата Тракия това име не е познато. 2. Няма как известни археолози и историци да твърдят че тракийската женска носия е същата като българската национална женска носия, позната от 19-20 в. , тъй като никъде не е открита тракийска такава, нито има изображение на такава. Единствените женски образи автентично тракийски в Казанлъшката гробница от 3 в. пр. Хр. нямат абсолютно нищо общо с българските сукмани, поли и престилки, а е точно копие на гръцките хитони от същата епоха. 3. Изключително маниполативно е внушението за знака IYI, който е масово използван след 7 в. по време на Първата българска държава. Тук се казва че той се среща на Балканите много пред Аспарух, което е напълно вярно, но в контекста на цялостната статия се прави внушението че това е "тракийски знак", макар, че никъде не го казват в статията, просто защото не е вярно. Но статията е за траките, които според стетията са всъщност са българите на Аспарух. Истината за този знак е че НИКОГА не е използван от Траките по нашите земи през онова хилядолетие, когато израства, развива се и разцъфтява тракийската автентична цивилизация. Истината е, че го има няколко хилядолетия преди идването на траките, няма го по времето на траките, и го има пак след 681 г. А това не говори за родство на българи и траки, а точно обратното. 4. Лъжа е че европейските автори от средните векове наричат Калоян и братята му, Асен и Петър царе на "траките", а ги наричат освен такива на българите, най-често, колкото и да е странно царе на "власите". 5. Пета лъжа е че... цитат - "Издигането на могила над гроба на благородник, доброволното жертване на съпругата, жертване на кон и куче в гроба на боец, са типичните белези за тракийските погребални обреди, а тази традиция не прекъсва след 681 г.". Истината че нищо подобно не е известно за Първото българско царство от Аспарух насам, както и по време на Второто. Нито са издигани могили след 681, нито са погребвани съпруги, коне и кучета.
3
Потрес
04.02.2019 17:12:12
5
7
Нещата са трагични щом давате изява на псевдонауката.
2
Делчо
21.07.2017 13:03:21
11
3
Браво за статията вестник десант е един от малкото който публикува научни стати свързани със миналото ни и предшествениците ни траките въпреки ширештата се пропаганда за азиатският ираноиндийски произход находките на най древните представители във света обитавали балканите грекопитекус и останките от скелета в Чирпан 6.5милиона години доказва че на Балканите се е зародил живот много преди появата на индийци иранци генетичните проучвания проведени у нас и на балканите опровергаха категорични индоирански и тюркскоалтайски произход много хора не различават произход и племенен съюз имали сме такива със славянски племена пан азиатски племена кумани татари черкези най значими след разпадането на царството на Александър Македонски
1
Делчо
21.07.2017 13:03:14
5
2
Браво за статията вестник десант е един от малкото който публикува научни стати свързани със миналото ни и предшествениците ни траките въпреки ширештата се пропаганда за азиатският ираноиндийски произход находките на най древните представители във света обитавали балканите грекопитекус и останките от скелета в Чирпан 6.5милиона години доказва че на Балканите се е зародил живот много преди появата на индийци иранци генетичните проучвания проведени у нас и на балканите опровергаха категорични индоирански и тюркскоалтайски произход много хора не различават произход и племенен съюз имали сме такива със славянски племена пан азиатски племена кумани татари черкези най значими след разпадането на царството на Александър Македонски
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки