Салашкото читалище вече 120 години буди българите в пограничното село


Салашкото читалище вече 120 години буди българите в пограничното село
04 Ноември 2016, Петък


През 30-те години на миналия век пред местните жители се изнасят оперетни спектакли, най-известният от които е „Ковачът – царски син".

Автор: Дина Харизанова

Непрекъснато се говори, че Северозападна България се обезлюдява и българите бягат през глава от този край. Но има събития и тържествени моменти, които успяват да съберат там отново много хора.
Като честването на 120-годишния юбилей на НЧ „Развитие – 1896“ в село Салаш, отстоящо само на 4 километра от границата ни със Сърбия.

Събитието препълни салона на читалището. На него бе припомнена богатата и разнообразна дейност на духовното средище през дългите години на съществуването му.

Първите писмени сведения за читалището, според Летописната книга на селото, датират от 1920 г. По това време една от първите дейности, които провежда огнището на просветителството е организирането на курсове за ограмотяване на населението чрез предоставени средства от местната кооперация  „Пчела".

През 30-те години на миналия век към него е създаден духов оркестър, църковен хор, развива се театрална самодейност и се представят първите вечеринки. Поставени са и оперетни спектакли, най-известният от които е „Ковачът – царски син".

През 1934 г. се появява хор „Родни звуци" с художествен ръководител Тодор Кръчков. Много плодотворни за читалищната дейност са 50-те и 60-те години, когато функционира смесен хор за тригласно пеене от 80 души, ученически състав с устни хармоники, появява се и подвижното кино. Много активно работи и музикалната школа на Тодор Кръчков, който води курсове по цигулка и акордеон.

Налице е богат книжен фонд. Установява се контакт с дружеството на писателите във Видин. По-късно се формират мъжка певческа група и детска певческа група „Торлаче". Работи се и за възстановяването на народни празници и обичаи, като многократно е представян обредът „Мишин дън".

Институцията е носител на много награди от национални и регионални фестивали и конкурси за самодейно художествено творчество. А вокалната група „Родни звуци" има записани в историята си и няколко участия в празници и фестивали в населени места в съседна Сърбия.

Съвсем наскоро е излязла от печат и книгата „Салаш и салашчани в миналото", написана в съавторство от Емил Миланов и Любка Живкова.

Специално за тържествения повод бе аранжирана изложба с автентични шевици и ръкоделия, както и на предмети от бита на тукашното население.


В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки