Обучават биофермери в Източните Родопи


Обучават биофермери в Източните Родопи
09 Април 2011, Събота


Проект "Новото тракийско злато" подкрепя биофермери  от Източните Родопи финансово и чрез обучения, заяви координаторът на проекта, финансиран от Холандия Ива Тончева.  Двама фермери от Маджаровска община вече са получили средства да приведат стопанствата си в съответствие с биологичните стандарти, както и да създадат условия за демонстрация и обучение на други фермери.


Автор: Златина Стоянова

Eдиният от тях е изградил в село Тополово моделна ферма с 34 хектара обработваема площ, която се използва за демонстрации на биологични практики и за обучения по биоземеделие. В нея през 2010 г. се  състоя открит Ден на биоземеделието в Източни Родопи, който ще бъде организиран и през следващите три години, разказа Ива Тончева.
Други 160 фермери са получили подкрепа под формата на информация (пет информационни дни в пет Източно-родопски общини) и седем курса по биологично растениевъдство, пчеларство, животновъдство, производство на билки и растителна защита.
В рамките на проекта 34 фермери кандидатстваха за финансова подкрепа по Оперативна програма „Развитие на селските райони”. „Новото тракийско злато” e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, изпълняван от холандските природозащитни организации АРК и Авалон, които имат голям международен опит в проекти за опазване на околната среда и биоземеделието. Финансиран е от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата в страната благотворителна лотария, която подпомага 75 неправителствени организации, работещи за по-честен и по-зелен свят. Биопродукти от Източните Родопи, както и най новият продукт с марката на проекта „Новото тракийско злато” – туристическа карта на района, са били представени на международната селскостопанска изложба АГРА в Пловдив.
Проектът участва със свой щанд за втори път, заяви Ива Тончева. По време на изложението доц. Владислав Попов, представител на проекта, е давал безплатни съвети на биофермерите. На щанда са били изложени мед, билки и тахан, произведени по биопродуктова технология в Източните Родопи.




В категории: Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки