ДНК от мумия на павиан разкри къде се е намирало загадъчно пристанище


ДНК от мумия на павиан разкри къде се е намирало загадъчно пристанище
23 Ноември 2023, Четвъртък


Вижте защо в Древен Египет са почитали тези маймуни

Автор: Десант

Ново изследване на немски учени от Университета Констанца разкрива, че древните египтяни са търгували с хората, населяващи земите на днешна Еритрея. От там те са товарили павиани за своите храмове, разкрива публикация в eLife.

В нея се отбелязва, че в Древен Египет тези животни са били на почит, тъй като са ги асоциирали с бога на подземния свят Баби (известен и като Баба), а също и с божествената същност на Тот, който понякога бил изобразяван с маймунска глава. 

Баби бил жесток кръвожаден бог-павиан, който олицетворявал свръхестествената агресия, към която се стремили фараоните. той контролирал тъмнината и се вярвало, че може да „отвори небето“ за властелините, доколкото фалосът му ги подпирал. 



Освен това, неговият фалос бил използван като мачта на лодката, която извозвала умрелите към подземния свят. Ужасяващото божество обичало да се храни с вътрешностите на човека и затова на простосмъртните били нужни специални заклинания, за да се защитят от него. 

Изследователите споменават съществуването на истории за това, че павианите били докарвани в Египет от Пунт — загадочно място, споменавано в древни документи, което никога не е обозначавано на картите (С името Пунта съществува малък остров в Северна Гърция, който е обезлюден в началото на нашето хилядолетие, но очевидно не става дума за него, б.р.).

През 2020 г. британски специалисти успяли да извлекат ДНК молекула от зъбите на мумия на павиан, за да определят с какво се е хранило животно. Но така успели да открият, че Пунт може би се намира на територията на съвременните Сомалия, Еритрея и Етиопия. 


Череп на мумифициран павиан, отрит в древна Тива (дн. Луксор), Египет, който изотопно се свързва с региона на Еритрея. Намира се в Британския музей. Снимка: © Trustees of the British Museum 

Полученият генетичен материал е датиран в периода от 800 до 540 г. пр. Хр. и е сравнен с ДНК на павиани от XIX и XX в., чийто произход е известен. 

Резултатите от изследването показали, че Пунт се е намирал на еритрейското крайбрежие, близо до древното пристанище Адулис, до което пътували египетските търговци.



Учените не изключват вероятността Адулис и Пунт да са били едно и също място или Пунт да се е намирал там, където по-късно е основан Адулис. 


Руините на Адулис, литография от 1868 г.


В категории: Античност , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки