В Чехия откриха кънки от конски кости на близо 1000 години


В Чехия откриха кънки от конски кости на близо 1000 години
Снимки: Lenka Kratochvílová, Czech Radio
28 Март 2024, Четвъртък


Те обаче не са били използвани за пълзаляне или спорт, както днес

Автор: Десант

Чешки археолози са открили кънки, изработени преди около едно хилядолетие от животински кости, съобщи преди дни Радио Прага (RPI). На зключително интересният средновековен артефакт те са попаднали по време на разкопките в град Пршеров в историческата област Моравия, намираща се в източните части на Чехия.



Те работили в мазето на един дом, когато се натъкнали на находката. Изследователите датират кънките във втората половина на Х в. или в първата четвърт на XI в., на базата на намерените на същото място керамични изделия, характерни за този период.

По думите на учените, находката е от времето, когато Пршеров е служил като крепост за полския крал Болеслав Храбри, окупирал Моравия през въпросния период, и неговата войска е била разквартирована на това място. 



Предполага се, че кънките да изработени от конски кости. Но те не са били използвани за пълзаляне или спорт, както днес, а по-скоро за придвижване по заледени повърхности с помощта на една или две щеки. 

На археолозите са известни и други подобни артефакти, намерени в Централна Европа и особено в Северозападна Европа, в Скандинавия. Те са предимно от същата времева рамка като тази от Пршеров и често се срещат в селища на викингите от Х век.


В категории: Археология , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки