Венчавката на Стамболов влиза в светската хроника на някогашната преса


Венчавката на Стамболов влиза в светската хроника на някогашната преса
18 Януари 2024, Четвъртък


В нея се проследява едва ли не и всяка стъпка на царската фамилия

Автор: Десант

Светските хроники имат дълбоки традиции в българската преса. В миналото новинарските рубрики изобилстват от съобщения за сватби, рожденни и имени дни и пр. Проследява се едва ли не всяка стъпка на царската фамилия.

Ето два примера с кратки публикации в броя от май 1888 г. на някогашния вестник „Свобода“, но не този, издаван от Любен Каравелов, а с редактор Н. Дишков, който излиза по онова време три пъти седмично – във вторник, четвъртък и събота.



От него научаваме, че „Негово Царско Височество и Августейшата му майка княгиня Климентина щели да заминат скоро за Калоферския манастир, гдето предполагали да престоят няколко време“.

Броят дава гласност и на венчавката в неделя, 29 май, на Стефан Стамболов с „госпожица П. К. Станчева от Търново“.

По-нататък газетата информира любопитните си читатели, че „Г-н Стамболов е тръгнал за Свищов, гдето щял да престои един ден и от там ще тръгне за София.  Най-късно на 5-ти текущий (т.е. Юни) той ще пристигне в София“.

Стамболов се запознава с бъдещата си съпруга Поликсени Станчева в родния й Свищов през юни 1887 г., когато за пръв път на българска земя стъпва новоизбраният княз Фердинанд. Негово величество пътува от Русе към Търново, за да положи клетва, а Стамболов го придружава като регент. 17-годишната девойка произнася приветствено слово на немски към новия монарх и взима акъла на някогашния хъш. 


В категории: Новини , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки