Велеганови 140 г. леят камбани за нашите църкви и манастири


Велеганови 140 г. леят камбани за нашите църкви и манастири
Баща и син Лимонови монтират езика на готовата камбана
15 Април 2012, Неделя


Направили и лъвчетата за калпаците на участниците в Априлското въстание

Автор: Камен Христов

Родът Велеганови е оставил знак след себе си на стотици места в България. Почти няма църква или манастир, които да не са увенчани с тежките камбани, излезли изпод ръцете на мъжете от старата фамилия. Тази година се навършват точно 140 г., откакто била основана фирмата на братята майстори Лазар и Иван Велеганови.

Те са леяри от Банско, които през 1872 г. напускат родния град и след дълго лутане се установяват в Пловдив. Същата година там основават компанията "Братя Д. Велеганови" за изработка на камбани, свещници, полилеи и машинни части.



По време на Априлското въстание
Иван е пратен в тъмница от турските власти заради участието му в борбата за освобождение. Хванали го, че лее куршуми и лъвчета за калпаците на въстаниците. Той умира в килията вследствие на зверските мъчения.

Лазар Велеганов, другият брат, взема на работа племенника си Благо. Учи го на занаят и към 1920 г. му отстъпва управлението на фирмата. Шест години по-късно католическото настоятелство в с. Балтаджии, Пловдивско, решава да поръча две камбани от Италия с тонове до диез и ми диез. Доставят ги, но се оказва, че те имат други музикални интонации.

Затова висш чиновник от тогавашното търговско министерство възлага на Благо Велеганов да произведе камбани с точно определени тонове. Специална експертна комисия установява, че звукът е перфектен и точно такъв, какъвто са поръчали възложителите. Издаденият през 1939 г. фирмен каталог сочи, че майсторите са отлели и камбаната,

подарена на Рилския манастир
от княгиня Мария-Луиза. Каталогът съдържа още и информация за всички награди, получени от Велеганови на Пловдивското изложение, Горнооряховския мострен панаир и Старозагорската изложба. Дъщерите и зетят на последния майстор Лазар Велеганов възраждат дейността на старата камбанолеярска фирма.

Йорданка Велеганова, сестра й Антоанета, учителка по математика, съпругът й - о. з. от Военновъздушните сили инж. Георги Лимонов и синът им Виктор въртят сами цялата фирма.
Жените се занимават с по-леки дейности - почистване, излъскване. Останалото пада на плещите на мъжете.

"Ставите не ме държат вече", разказва Лимонов. Цехът им е край пловдивския комбинат за цветни метали. "Направил съм повече камбани, отколкото тъст ми. Откакто сме се хванали, през ръцете ми са минали повече от 400 броя, и то с тежест над 60 килограма", разказва Георги.

Синът му Виктор е завършил икономика и военновъздушно училище с гражданска специалност „Машинен инженер”. Зарязва обаче всичко и се връща в работилницата при баща си. "Че тук няма ли икономика и машини, покрай камбаните съм решил повече инженерни въпроси, отколкото в цялата си кариера", смее се синът. Дело на прочутия род са и петте музикални камбани - до, ре, ми, фа и сол за асамблеята "Знаме на мира". "Една камбана може да обхване диапазон от два тона. Всичко зависи от големината й и трябва да се знае къде точно да се отнеме от материала", обяснява Лимонов.

Калъпът за всяко едно от творения им
се прави на ръка. Външната и вътрешната страна се извайват от глина като отвътре се правят надписи, украси и релеф. Най-добре е калъпът да се изпече на слънце, но през зимата се използва пещ. Формата се заравя в земята и пръстта около нея се утъпква добре, иначе има опасност разтопеният метал да спука калъпа и да изтече навън. Камбаната се откопава от земята на следващия ден. След това се почиства от пръстта и се монтира езикът.

Георги и Виктор сами правят и сплавите си. Използват бронз, цинк и калай. Топят металите в леярски тигели. "По стар занаятчийски метод усещам кога сплавта е готова", казва Лимонов.

Навремето имало традиция когато се прави сплавта, дарителите да хвърлят във врящия метал сребърна монета. Вярвало се, че това им носи късмет и че сбъдва желанията им. Камбаните обикновено се леят от бронз, като съотношението на медта и калая е 80 към 20 на сто. Повечето български църкви и манастири си доставят от фирма "Велеганов" различни по тежест и тонове камбани, свещници, панихидници, седмосвещници, разпятия и всякакви църковни принадлежности.

Пловдивските майстори са работили и по оформлението на обновената българска църква "Св. Вмч. Георги" в Одрин, правили са камбаната на часовника на Сахаттепе в Пловдив.
Преди години са лели камбана за село Баня - родното място на поп Груйо Бански, който някога заклел на "Оборище" Народното събрание. Камбана направили и за село Скрино, родното място на св. Иван Рилски.

Най-голямата, която Лимонови са отлели, е половин тон и се намира в църквата на отец Боян Саръев в Кърджали. Фирма "Велеганови" работи само по поръчка на дарители или църкви. На пръсти се броят тези, които си поръчват камбана за лично ползване. Те обикновено я искат за параклис на вилата или фирмата си.

Инж. Лимонов има една несбъдната мечта - да направи музей на камбаните. Защото само камбанният звън ни подсеща за духовното, за божественото, казва той. И ако не можем да спрем, за да се прекръстим или да влезем в черква, поне да почувстваме доброто.



Това е само едно от творенията на Благо Велеганов Най-голямата камбана, лята от Лимонови, се намира в църквата на отец Боян Саръев в Кърджали Църквата „Св. Троица“ е един от символите на Банско, заедно с кулата и уникалния звън на камбаните Пеещите камбани на бившия монумент „Знаме на мира“

В категории: Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки