Нашенци на „Фолклориада 2012”


Нашенци на „Фолклориада 2012”
Танцьори от трупа „Янтра“
06 Ноември 2012, Вторник


Български емигранти в Унгария представиха достойно народното ни творчество в Южна Корея

Автор: Георги Ваташки

Славата на българския фолклор се разнася по света от години. От „космическата“ Валя Балканска  до „Мистерията на българските гласове“  родната народна музика и танци се радват на огромна популярност по всички краища на земното кълбо.
Традицията българските фолклорни състави да постигат големи успехи на световни форуми се потвърди неотдавна и на сцена в далечна Азия, на проведения в град Ансеонг в Южна Корея световен фестивал „Фолклориада 2012“.

Той бе организиран от Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО (CIOFF). Форумът е един от най-големите по своите мащаби  и често е наричан Олимпийски игри на културата. Провежда се веднъж на четири или повече години и събира заедно хиляди участници от десетки страни, членуващи в ЮНЕСКО, на едно незабравимо празненство на фолклорните танци, музика, песни и традиционни изкуства. В азиатската страна България бе достойно представена от ансамбъл „Янтра“, формиран основно от българи, живеещи в Унгария.

„Пътят дотук не беше лесен. Нашият ансамбъл стана преди две години представителен ансамбъл на CIOFF в България. Все пак не всеки може да участва на такъв форум. Ние преминахме два предварителни кръга, за да стигнем до Южна Корея. В България има около 30 формации, освен нашата, които отговарят на нужните изисквания, като най-важното условие е танцьорите да не са професионалисти,  но да се представят на ниво, което отговаря за подобни мероприятия.

Не беше лесно, но успяхме да съберем финансите за пътуването –  повече от 20 хиляди евро за пътни разноски, но за нас бе най-важно, че ни се оказва голямата чест да представим  достойно България на форум от световно значение, какъвто е „Фоклориадата“, споделя ръководителят на „Янтра“ Данчо Мусев.
Танцовият състав  е основан през 1996 година в град Будапеща от живеещи там младежи с български произход. Основателите са избрали името на река Янтра, защото по-голямата част от участниците са от тези места в България, които са разположени около нея.

 „Основната цел на ансамбъла е да разпространява българските народни танци, песни и традиции. От създаването си той играе важна роля за запазване идентичността на българите в Унгария и се стреми да пресъздаде пъстротата на българския фолклор, затова репертоарът ни включва автентични танци от всички етнографски области на България – шопски, северняшки, добруджански, тракийски и пирински“, разказва Данчо Мусев. Той допълва, че част от танците пресъздават различни народни обичаи като лазаруване, коледуване и русалии, което го превръща и в школа по родолюбие, съхраняваща родовата памет на живеещите зад граница българи.

Ръководителят на състава изтъква още, че в него членуват студенти, гимназисти, адвокат, инженер, градинар, търговец на зеленчуци, автомонтьор, собственик на туристическа фирма и много други хора с най-различни професии и социален статус. Оркестрантите пък са професионалисти – те са музиканти в Унгарския държавен ансамбъл, но владеят много добре и тънкостите на българското музикално звучене.

„Янтра“ засега наброява  над 40 танцьори и винаги изпълнява своя репертоар в автентични български народни носии. Негови хореографи са Кая и Христо Иванови, бивши ръководители на българския Държавен танцов ансамбъл „Филип Кутев”. През  декември 2010 година формацията е удостоена с Наградата за малцинствата, връчена на Данчо Мусев на церемония в унгарския парламент лично от премиера на страната Виктор Орбан.



Нашенци на сцената в Южна Корея

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки