Придворната дама в цветните лехи


Придворната дама в цветните лехи
07 Октомври 2014, Вторник


Дамското сърце е растение, особено подходящо за сенчести композиции

Автор: Дина Харизанова

Колкото на повече години стават нашите градини, толкова по-малко открити слънчеви места остават в тях, тъй като порасналите дървета плъзгат все по-нашироко сянката си. Да цъфтят в тези условия могат само няколко многогодишни видове.
Начинаещите цветари любители често изпадат в униние, когато пред тях се изправи задачата да създадат цветна леха в някой сенчест кът в двора си. Най-труден в случая е подборът на цъфтящите растения. И тук на помощ идва като някоя мистична фея от приказките едно добре познато още на бабите ни цвете, популярно у нас като дамско сърце.

Хората отдавна са забелязали сходството на цветовете на това нежно растение със символичното изображение на сърце. Именно затова и различните народи са му дали подобни названия – в Германия то се нарича „Цветето на сърцето“, във Франция е „Сърцето на Жанета“, а в Полша го назовават „Пантофката на Божията майка“. Англичаните влагат повече смисъл на „разбито сърце“, но съществуват и варианти, които дословно означават „сърцето, от което тече кръв“.  Ботаническото му име е дицентра (Dicentra) и то произлиза от гръцката дума dis, което означава „двоен“, и kentron – «шпора», което по-скоро е свързано с двата характерни израстъка на цветните му листенца.

Засадено на сенчесто и влажно място, с външния си вид растението напълно оправдава името си – то е пищно, с нежни зелени листа, сред които като гердани се провисват яркорозовите му  сърцевидни цветове. Обикновено дамското сърце започва да цъфти през май или в първите дни на юни, а съцветията му се задържат свежи в продължение на цял месец. След това растението изпада в покой и неговата наземна част постепенно пожълтява и отмира. Но рано на следващата пролет отново се събужда за нов живот и над почвата се подават нежните му кълнове.

Ако тази широко разпространена в градините ни китка се стори някому старомодна или недостатъчно изискана, следва да обърнем внимание на нейната белоцветна форма, която изглежда още по-стилно и освен това прекрасно „осветява“ тъмните ъгли на двора ни. На любителите на по-необичайните вариетети вероятно ще им допадне повече сорта „Златно сърце“, който се отличава с ярки златистожълти листа. Изумително красиво съчетание ще се получи, ако той бъде посаден в компанията на хостата от вида с жълти краища на листата.


Легенда за сърцето на Жанета

Френска легенда гласи, че някога една девойка отишла в гората за ягоди и се заблудила. Тя се лутала из горските пътеки, докато слънцето не се скрило в гъстите клони на дърветата и наоколо станало тъмно.
Жанета вече била изпаднала в пълно отчаяние и цялата била обляна в сълзи, когато точно срещу нея изникнал млад и красив конник. Той бързо я метнал на коня си и запрепускал из гората. През целия път Жанета се притискала към гърдите на младежа, спасявайки се от мислите за надвисналата заплаха. Оказвайки се пред дома си, тя нежно целунала спасителя си и дълго време не могла да успокои сърцето си.

Минало известно време, а образът на прекрасния конник не напускал мислите й. Девойката разбрала, че очаква срещата с него, а сърцето й подсказвало, че трябва да го види отново.
Една сутрин през селото преминал сватбен кортеж и хората излезли на улицата, за да приветстват младоженците. Когато Жанета се приближила, тя разпознала в мъжа своя спасител, който сега вървял редом до щастливата си красива съпруга. Сърцето на девойката не издържало и пръскайки се, се превърнало в цветето дицентра.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки