Ще произвеждат безалкохолно вино от лозови листа


Ще произвеждат безалкохолно вино от лозови листа
Снимка: BRAIN Biotech AG
29 Април 2024, Понеделник


Иновационният проект е финансиран от Федералното министерство по образование и изследвания на Германия

Автор: Десант

Безалкохолно вино от лозови листа са създали германски изследователи от многопрофилния немски консорциум от биотехнолози, енолози, винопроизводители и експерти по устойчиво развитие BRAIN Biotech AG.

Иновационният проект е финансиран от Федералното министерство по образование и изследвания на Германия. Той е подпроект на „Пространства за иновации в миоикономиката в мегаполисите“  (BioBall) и е една от четирите инициативи, попадащи във фокуса на Националната изследователска стратегия BMBF «Биоикономика 2030».

Целта на проекта е използването и ферментацията на селскостопанските отпадъци от винопроизводството за производството на полезни и вкусни напитки. BMBF го финансира на пропорционална основа в полза на получателите на финансирането в продължение на две години. Грантополучателите инвестират собствени следства в размер на гранта за успешното получаване на стартови култури, прототипи и развитието на производствени процеси. 

Изследователите работят съвместно с експерти по винопроизводство, за да използват листата на нови сортове грозде, като Пиви например, адаптирани към климатичните промени, за приготвянето на безалкохолни винени напитки.

Листата и летораслите на тези сортове още не са използвани като суровина, а притежават много привлекателен вкус. Освен това, тяхната устойчивост към гъбични заболявания означава, че растенията изискват по-малка обработка с пестициди, което ги прави безопасни за употреба. 

Старшият ръководител на проекта по изследване и разработка на микробни щамове в BRAIN Biotech д-р Етис Клебер разяснява пред портала Food Ingredients First:

„Топлото и влажно време способства за развитието на патогенни гъби по растенията и лозята, което води до лоша реколта. Именно затова все по-често се засаждат нови устойчиви на гъбични заболявания сортове, такива като Пиви, тъй като те изискват по-малко пръскане и значително по-малко използване ва агрохимикали (особено на фунгициди) по време на отглеждането им.

Покрай повишената урожайност и здраве на лозите, внимание се отделя и на използването за храна и на селскостопанските отпадъци. BRAIN Biotech реализира това в своя „Проект за ферментация на лозовите листа“.

По-нататък Клебер допълва, че първоначалната цел е производството на безалкохолни напитки като по-здравословна алтернатива. За целта се използват листата и летораслите на лозите, оставащи след резитбата, които досега не са се преработвали. Първоначално те се мацерират и екстрахират във водна форма. Получената настойка се оставя да ферментира за създаването на продукт с привлекателен вкус.

„За получаването на типични винени характеристики, като сложност на вкуса и вкусови усещания, без да се образува алкохол, се използва особен вид ферментация. Предварителните изследвания показват, че от лозовите листа на различните сортове пиви се получават настойки с много разнообразни вкусови характеристики, от които могат да се получат висококачествени безалкохолни напитки за безопасна употреба на алкохол, отбелязва още Клебер.

BRAIN Biotech AG е водещ европеййски доставчик на продукти на биологична основа, като ензими и протеини, щамове на микроорганизми, природни съединение и биотехнологични решения за по-устойчиви промишлени процеси. 


В категории: Свят , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки