Този шарен растителен свят


Този шарен растителен свят
11 Ноември 2014, Вторник


Две листенца утоляват глада


В Индия много популярно е растението, известно с местното си название „излъжи стомаха“. Иначе се нарича калир канда. Твърди се, че ако се изядат едно-две листенца от него, човек ще чувства ситост в течение на цяла седмица, макар листата му да не съдържат никакви ценни питателни вещества. Освен това се смята, че хранителните влакна в тях способстват за извеждането от организма на вредните продукти от метаболизма, увеличавайки успоредно с това жизнеността на полезните бифидо- и лактобактерии.
На фармацевтите отдавна са известни тези чудодейни свойства на удивителното растение и са разработили таблетки от него, които се препоръчват на хора с наднормено тегло.

Боровете и елхите стерилизират въздуха
Един хектар борова или елхова гора е способен за едно денонощие да отдели в атмосферата около 5 кг фитонциди, унищожавайки многобройни микроорганизми, изпълващи въздуха. Затова е установено, че в лесовете с растящи в тях млади иглолистни дървета, независимо от географската ширина и близостта им до населени пунктове, в сравнение с другите зелени зони въздухът е практически стерилен и съдържа едва около 200-300 бактерии на кубичен метър.

Борба за оцеляване
Тригодишен научен труд на биолозите от Университета в Торино показва, че някои от растенията – като баклата, царевицата и др. - могат да „осъзнават“ заплахата за живота им. Улавяйки слюнките на гъсениците, попадащи в организма на растението, то започва да отделя летливо вещество, сходно с аромата на лавандулата, за да привлече осите. Хвъркатите насекоми го защитават като ожилват гъсениците и снасят в тялото им яйцата си, което води до гибелта на пълзящите твари.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки