Лещата – ценна бобова култура


Лещата – ценна бобова култура
10 Февруари 2015, Вторник


Растението обогатява почвата с азот и е важен предшественик на пшеницата и другите зимни и пролетни култури

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

Първите исторически сведения за лещата датират от VIII­VII в. пр. н.е.  Като културно растение тя е била отглеждана от дълбока древност в страните от Югозападна Азия. От Мала Азия и Азия по-късно е пренесена в Европа и Африка. Египтяните, евреите, римляните и гърците са познавали много добре тази ценна зърнено­бобова култура. Древните народи, а по­-късно и европейците, са я използвали  освен за храна и в народната медицина. А по нашите земи растението е било познато още по времето на прабългарите.

Лещата (Lens esculenta) принадлежи към семейство Бобови (Leguminosae). В България се срещат два подвида от нея – едросеменна (ssp. macrosperma) и дребносеменна (ssp. microsperma). По-широко разпространение има дребносеменната леща, която е с по-добри вкусови качества и по-невзискателна към почвено-климатичните условия. Дребносеменните сортове има по-къс вегетационен период (60-70 дни) от едросеменните (80-130 дни). Лещата обогатява почвата с азот и е важен предшественик на пшеницата и другите зимни и пролетни култури. По съдържание на белтъчини, между 25 и 32%,  семената не отстъпват на фасула и граха. Те съдържат незаменими аминокиселини (тирозин, триптофан, лизин, аргинин, хистидин, цистин, метионин), богати са на  витамин В1.

У нас лещата се отглежда като ранна пролетна култура, но в южните райони могат да се извършват и предзимни сеитби. Добри нейни предшественици са окопните култури (картофи, цвекло). Растението не понася заплевеляване.  На даден участък не трябва да се сее след бобови култури по-рано от 5-6 години.
Сеитбата на лещата се извършва при първа възможност в края на февруари - началото на март. Тя е култура с висока студоустойчивост. Във фаза поникване понася без повреди минимални температури до минус 6оС, а в по-късни фази от развитието си – до минус 8-9оС. При температура 4-5оС лещата пониква за10-12 дни.

Тази бобова култура има по-големи изисквания към влагата в почвата в началните етапи от вегетацията си. В по-късни фази от развитието си устойчивостта на растенията към засушаване нараства, особено при дребносеменните сортове.
Лещата се развива най-добре на  песъчливо-глинести и глинесто-песъчливи варовити почви. Основната обработка на площите, предназначени за отглеждането на културата, се извършва на дълбочина 20-22 см. През пролетта предсеитбената обработка включва култивиране и брануване.

При лещата торенето зависи до голяма степен от предшественика. Тя не се нуждае от торене след предшественик, торен с минерални торове. Внасянето на азотни торове се налага само на бедни откъм азот почви.  В този случай се прилага предсеитбено торене с 6-7 кг/дка амониева селитра. При наличие на повече азот в почвата лещата развива голяма вегетативна маса, периодът на цъфтеж се удължава, а процесът на узряване на семената протича  неравномерно.

При отглеждане на растението на по-слабо плодородни почви се препоръчва торене с умерени дози фосфорни и калиеви торове (4-5 кг активно вещество на декар), като суперфосфатът може да се внесе еднократно през есента или на два пъти – половината с есенната оран, а другата половина – с предсеитбеното култивиране.          
Лещата се засява при междуредово разстояние 10-12 см, на дълбочина 3 см при дребносеменните сортове и 5 см – при едросеменните. Семената трябва да са с висока чистота, най-малко 96% , и кълняемост – над 90%.

Сеитбената норма за дребносеменната леща е 8-10 кг/дка, а за едросеменната - 12-14 кг/дка.
За да се осигури дружно и бързо поникване на семената след сеитбата, засетите площи трябва да се валират.
В периода от поникване до фаза цъфтеж се препоръчват 1-2 бранувания. При прилагане на добра агротехника добивите могат да надвишат 200 кг от декар.
Лещата се прибира, когато узреят над 50% от чушките. За ограничаване на загубите от разпиляване (разпукване и ронене на шушулките) се препоръчва прибирането да се извършва през по-ранните часове.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки