През ноември не се очакват критични температури


През ноември не се очакват критични температури
03 Ноември 2015, Вторник


През повечето дни от първото десетдневие на ноември агрометеорологичните условия ще се определят от сухо време и температури под климатичните норми.

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

В началото на месеца прогнозираните стойности на средноденонощните температури, с изключение на крайните южни и югоизточни райони на страната, няма да надвишават биологичния минимум, необходим за вегетацията на засетите есенни посеви. Подобрение на топлинните условия и активизиране на вегетационните процеси при зимните житни култури се очаква в средата на първото десетдневие. 

През първата седмица от месеца условията ще бъдат подходящи за провеждане на сезонните почвообработки, за приключване на закъснялата есенна сеитба. Наднормените октомврийски валежи (Ново село – 99 л/м2, Враца – 120 л/м2, Монтана – 120 л/м2, София – 126 л/м2, Кюстендил – 143 л/м2, Благоевград – 151 л/м2, Хасково – 98 л/м2 и др.) нарушиха нормалния ход на полските работи и поради тази причина на много места в страната бяха пропуснати агротехническите срокове при сеитбата на пшеницата и ечемика.
В края на първото десетдневие се очакват валежи и промяна в агрометеорологичните условия.

През второто и третото десетдневие на ноември агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика. Прогнозираните температури, близки до нормата за сезона, ще удължат есенната вегетация на зимните житни култури и зимната рапица. Изключения са възможни в началото на третото десетдневие  на места в Северна България и високите полета, където се прогнозира съществено понижение на температурите и вероятност за превалявания от сняг, което ще доведе до затихване и прекратяване на вегетационните процеси при есенните посеви.

В края на месеца, в зависимост от сеитбените дати при пшеницата и ечемика, ще се наблюдават различни фази: братене при засетите в агротехнически срок посеви; фаза трети лист при тези, засети в края на октомври и началото на ноември, и фаза поникване при зимните житни култури, засети в средата на месеца. Малка е вероятността късно засетите ноемврийски посеви да успеят да встъпят във фаза братене до края на есенната си вегетация, което е от важно значение за тяхното успешно презимуване.
В края на месеца при рапицата, засята в агротехнически срок, ще се наблюдава фаза розетка (6-8 листа).

През ноември критични минимални температури за есенните посеви в полските райони на страната не се очакват. 
Прогнозираните валежи, около нормата за месеца, ще увеличат есенните влагозапаси в еднометровия почвен слой. В края на октомври в по-голямата част от полските райони на страната почвените влагозапаси в него бяха много добри – над 80-85% от ППВ (пределната полска влагоемност). Изключение имаше на отделни места, главно в източните и крайните южни райони на страната (агростанците Разград, Сливен, Любимец), където общият воден запас в еднометровия слой бе под 75 % от ППВ.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки