Констатирано е вторично огнище на Нюкясълска болест


Констатирано е вторично огнище на Нюкясълска болест
22 Март 2016, Вторник


БАБХ констатира вторично огнище на Нюкясълска болест (псевдочума) по птиците в хасковското село Балкан.


При извършване на клинични прегледи в населеното място е установена висока смъртност сред кокошките, като лабораторните изследвания са потвърдили наличието на заболяването. Болестта по пернатите не е опасна за човека, но може да нанесе големи икономически щети на птицевъдството.
С цел ограничаване и ликвидиране на болестта, предстои да бъде извършена ваксинация в 3-километровата зона около огнището, в която попадат хасковските села Царева поляна, Маслиново и Горно Войводино, както и селата Зимовина и Крив, област Кърджали.

В рамките на 21 дни ще се извършват постоянни клинични прегледи и в 10-километровата зона около мястото с установената зараза, която включва и селата Жълти бряг, Кралево, Гледка, Стамболово, Кладенец Поповец, Горно Големанци, Долно Големанци, Мандра, Орлово и село Войводово, област Хасково, и селата Татково, Бащино, Добриново, Черньовци, Мост и село Черешица, област Кърджали. Забранена е търговията и придвижването на живи птици и продукти, добити от тях, както и пазарите на живи птици и провеждането на изложби на птици в предпазната и наблюдаваната зона.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки