ВТУ обяви нулев прием за 12 специалности


03 Юни 2016, Петък


Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ заяви нулев прием за 12 специалности през новата учебна година.

Автор: Здравка Христова

Едно от най-старите висши хуманитарни училища в България обяви, че това е част от оздравителния план за стабилизирането на вуза.
„Руски и втори чужд език", „Български и френски език", „Български и немски език", „Математика и информатика", „Библиотечно-информационни дейности", „Приложна математика", „Реставрация и консервация" и „Теология и социално служение" са специалности, в които ВТУ няма да прави прием тази есен. Във филиала във Враца няма да приемат студенти в „Славистика с български език и география" и в „История и философия". 

„Трябва да изпълним тази оздравителна програма, защото срещу нея ще ни дадат 1 600 000 лв. Тази сума няма да реши проблемите ни, но ще ни помогне. Поискали сме я преди година и се надявам да я получим до 15 юни, за да започнем да стабилизираме университета", каза ректорът проф. Христо Бонджолов.
Студентите по скулптура излязоха на протест, защото тяхната специалност също е в списъка с нулев прием. В България скулптура се изучава само в Националната художествена академия и във ВТУ. Под открито небе в импровизирана изложба младите художници донесоха пред ректората повече от 20 авторски пластики, изработени в университетските ателиетата през годините. В центъра на тяхната протестна арт акция стоеше количка, натоварена с техни творби, а зад нея беше поставено прасенце касичка.

„Това е нашият начин да покажем на всички, че ръководството на университета гледа на изкуството като на боклук, който трябва да бъде изхвърлен. На тях са им необходими само специалности, които да пълнят касичката“, заяви докторантът Мартин Метев.
Той обясни, че единствено студентите във ВТУ разполагат със свой корпус по скулптура, който се намира на едно от най-живописните места в старопрестолния град. „От години се говори, че има апетити към тази сграда, а единственият начин тя да бъде продадена или отстъпена за други нужди, е като се спре приемът в тази специалност", изрази съмнение възпитаникът на вуза.
Около 20 студенти се обучават в бакалавърски и магистърски специалности по скулптура през тази учебна година. Първокурсникът тази учебна година беше само един.


В категории: Образование , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки