Долнобанската къща с изкуствения интелект


Долнобанската къща с изкуствения интелект
Емил Александров
07 Юни 2016, Вторник


Вълшебната „Ейми“ храни кокошки, вика линейки и се грижи за всичко в домакинството


Първата ни среща с Емил Александров е отпреди близо осем години. Тогава ме впечатли мащабното и оригинално мислене на този тих и пестящ думите човек, с проницателен поглед. Също и неговият уникален и смел подход както за намиране на средства в осъществяване на идеите си, така и за реализацията им. Оказа се, че той е надарен и с волята и търпението да сбъдва мечтите си.
По онова време (през 2008 г.) Емил активно търсеше инвеститори, за да осъществи грандиозен свой проект за създаването на аквапарк в Долна баня, който трябваше да е най-големият в Европа.

В плановете му беше да построи и хотел в съседство. Имаше терен, където да реализира намеренията си, към които проявяваха интерес инвеститори от Германия и един шейх от Дубай. Години по-късно обаче, когато се срещнахме за втори път, разказа, че въпреки това, поради ред обективни причини аквапаркът така и не се изградил. Но той продължил да следва целите си и построил къща за гости „Европа” на собствения си терен в Долна баня с пари по Програма за развитие на селските райони.
Най-интересното в нея е успешно реализираният замисъл за енергийната ефективност, затова с чисто сърце може да бъде наречена истинска екологична сграда. Аквапарк няма да има, но скоро в двора й ще е готов изгражданият в момента басейн с минерална вода.
И всичко това щеше да мине за съвсем обикновено, ако не беше историята с изкуствения интелект.

Георги и вълшебната „Ейми”

Какво се случва, когато се съчетаят геният на изобретателя с гения на предприемача? Отговор получаваме пак от Емил Александров и по-точно от неговия партньор – изключителният IT изобретател Георги Банов. Около този млад мъж чудесата хвърчат като в приказките за Аладин и вълшебната лампа.
Достатъчно е само да му се подхвърли, че на някого е нужно нещо – с което например да си чисти праха по книгите в библиотеката, и след не по-малко от пет минути решението е готово. То може да бъде във вид на хвърчаща играчка, която да „лети” около рафтовете, изпомпвайки с хоботчето си вода и препарат, който да убива акарите в книжната прах, но може и да е нещо съвсем друго.

В основата на всички „магически неща“, създадени от Георги, неизменно стои софтуер, наречен от създателя си „Ейми”. „Тя” работи като се свързва със сървър, където се намира изкуствен интелект на ниво гласово разпознаване на команди, също създаден от младия инженер.
Докато си работиш на компютъра, можеш да й наредиш: „ Ейми, прочети ми писмото в пощата, а сега следващия мейл, ако обичаш; поръчай ми такси; плати ми всичките сметки за ток, вода, здравни осигуровки; пусни ми едно кафе; намали парното, включи телевизора“...

Тя може да отваря врата, да охранява със СОТ система цяла кооперация, фабрика, ферма, да ти нахрани кокошките, да измете обора, да управлява дейностите в оранжерия, да следи пазарите. Може да включва и изключва осветление. Да управлява и главното табло на сградата. Да уведомява за общо събрание, за събития, за отчети. Тя може абсолютно всичко! За функционирането й е нужно само да има силен интернет.
И още - „Ейми“ може да изпрати сигнал до болницата, ако има паднал на улицата човек; както и да ти спаси живота, ако получаваш инфаркт, защото следи жизнените параметри в организма ти. Веднага ще се свърже с телефон 112 и ще обясни, че на тези и тези координати се намира еди кой си, на еди каква си възраст в безпомощно състояние с кръвно еди какво си и ще настоява да бъде пратена линейка. Владее над 78 езика.
И най-хубавото е, че никой не може да я открадне от стопанина й – защото всъщност тя е... вирус.

Идеята на Емил Александров е да построи до къщата за гости Академия за IT специалисти за демонстрации и музика в Долна баня. В новата постройка всичко ще е автоматизирано. Системата ще се управлява с глас и възможностите на „Ейми”, обучението ще се води от Георги Банев. За строежа и оборудването на шоу сградата бизнесменът ще кандидатства по мярката за алтернативни дейности към ПРСР.
Емил е един от четиримата ползватели на минерална вода в Долна баня. „Преди две години ползването на минералните извори се разрешаваше от държавата срещу 50 хил. лв. на година Сега режимът е друг – 50% държавата и 50% общината, което значително улеснява бизнеса” – уточнява той.

Къщата има троен стъклопакет, пълни се с аргон. Направена е така – изолация-тухли, изолация-тухли. Поради тази причина през лятото не трябва охлаждане, нито климатик, защото няма нужда. Отоплява се с топла вода, но ако се наложи, през лятото ще охлаждам пак с вода, има техническа възможност за това.”


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки