Светила в медицината ще водят лекции на студенти в Пловдив


Светила в медицината ще водят лекции на студенти в Пловдив
Проф. д-р Пенка Стефанова и проф. д-р Мунтер Хадад
11 Ноември 2016, Петък


Един от лекторите е проф. д-р Мунтер Хадад, който преди пет години направи у нас няколко успешни операции на деца с вродени аномалии.

Автор: Десант

Два национални конгреса с участието на лекари от УМБАЛ „Свети Георги“ започват от днес, 11 ноември в Пловдив. Форумите ще продължат до 13-ти и на тях ще присъстват неонатолози и детски хирурзи от страната, както и няколко лекари от чужбина, съобщи началникът на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Пенка Стефанова.

Сред присъстващите чуждестранни участници са международно признати имена като проф. д-р Мунтер Хадад, председател на Световната организация по миниинвазивна хирургия и детски хирург в Кралската болница в Лондон, и проф. д-р Девендра Гупта, председател на Световната организация по детска хирургия.

През следващата седмица проф. Гупта ще извършва консултации и операции в Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ и ще води лекции на студенти по медицина, каза още проф. Стефанова.

Тя припомни, че преди 5 години в в същата болница проф. д-р Мунтер Хадад демонстрира миниинвазивни методи за свързване на хранопровод със стомах и за оформяне на дебело черво.

Малките пациенти, които тогава бяха оперирани от проф. Хадад, бяха момиченце на 1 година и момченце на 2 месеца. Двете деца имаха вродени аномалии и намесата на хирурга промени живота им и и този на семействата им.

Момичето се е родило с голямо разстояние между двете части на хранопровода, поради което между тях не може да се осъществи връзка и храната, течностите и лекарствата могат да влязат в организма само през специална система – перкутанна гастростома, или казано по-ясно: тръбичка, поставена стомаха.

Благодарение на проф. Хадад, с миниинвазивна операция стомахът е качен в гръдния кош. По този начин в областта на шията се е осъществила връзката на стомаха с горната част на хранопровода. Няколко дни след тази операция момиченцето за първи път се е хранило през устата.

През 2010 г., проф. Хадад е извършил и още една успешна подобна операция, отново на момиче на сходна възраст.

Двумесечното момченце, оперирано от проф. Хадад преди 5 години, е било родено пък без анус. Тази вродена аномалия представлявала свързване на запушено дебело черво с уретрата на детето. За да оформи анус, хирургът е разделил уретрата и дебелото червото и е фиксирал ректума на мястото, което трябва да заема в човешкото тяло.


В категории: Здраве , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки