Запознайте се с Йети, тайнственият обитател на Тибет


Запознайте се с Йети, тайнственият обитател на Тибет
Местното население винаги е приемало отпечатъците, които се намират на надморска височина от 4260 метра, за оставени от легендарните чудовища, наричани Йети. Разбира се, че това са само легенди
08 Януари 2017, Неделя


Ново изследване показва, че хора са се заселили в Тибет поне 2200 години по-рано, отколкото се предполага към момента. Доказват го следите, за които местното население е вярвало, че са оставени от митични същества

Автор: Десант

Ново изследване,публикувано в Science, твърди, че историята на пътя човек към Тибет се е случила много по-рано, отколкото се смята към момента.

Изследването се фокусира върху група отпечатъци от длани и стъпала, открити във варовикови скали в гориста местност, намираща се северно от град Лхаса.



Местното население винаги е приемало отпечатъците, които се намират на надморска височина от 4260 метра, за оставени от легендарните чудовища, наричани Йети. Разбира се, че това са само легенди и отпечатъците са оставени от нормални хора, но до този момент не са провеждани задълбочени научни анализи върху тях.

Екип от учени от университетите на Калифорния и Инсбрук са се заели с тази задача. С помощта на радиовъглеродно датиране те са установили, че отпечатъците на "Йети" всъщност са оставени от съвсем обикновени човешки същества и това се е случило преди между 7 400 и 12 700 години.

Дори ако се приеме по-ранната дата (7400 години), отпечатъците предхождат всички известни до момента археологически доказателства за постоянни човешки поселения в региона. При това са по-стари с цели две хилядолетия.



Това означава, че праисторическите хора в края на последния ледников период, когато света - особено местата на голяма надморска височина - е бил далеч по-студен от днес, са били много по-любопитни изследователи и с по-висок приключенски дух, отколкото сме предполагали досега.



Но, както отбелязва Washington Post, откритието на изследователите засяга и неща, които са в чисто политическата плоскост. Китайските власти от десетилетия приемат Тибет за принадлежаща им територия. От 1951 г. насам, планинският регион се води като Тибетски автономен район или Сидзан, и официално е част от китайската държава.

Дебатите в средите на историците са ожесточени. Основно се спори, доколко старите китайски династии са доминирали над Тибет. Ясно е, че от 1720 г. династията Цин пълноценно упражнява контрол над Тибет.

Но след революцията от 1911 г. монархическата династия е низвергната, последният китайски император, който тогава е едва на 6 години, абдикира и Китай се трансформира в република.

Тибет обявява независимостта си. През 1951 г. обаче, се предава пред армията на вече комунистически Китай.

Всъщност, Тибет от векове е контролиран от Китай. Но тибетците, а и други техни съмишленици твърдят, че тяхната култура от самото си зараждане не е била част от една и съща древна цивилизация, която е в основите на Китай.

Китайските учени са на коренно противоположно мнение, но техните изследвания са  финансирани пряко от държавата и тяхната задача е да намерят доказателства за съществуването на култура, предшестваща първата династия Ся (династията Ся все още не е общопризната като такава от научните среди).

Хипотетичната култура, предшествала Ся във времената на каменната епоха, е наречена Яншао и не малко сили се хвърлят в посока търсене на доказателства, подкрепящи нейното съществуване. Учените поддържат тезата, че керамиката от културата Яншао, развила се край бреговете на Жълтата река в Китай, е много сходна с най-ранните образци тибетска керамика, и следователно двете водят началото си от една и съща цивилизация.

Новото изследване обаче, показва, че хора са се заселили в Тибет поне 2200 години по-рано, отколкото се предполага към момента. Това от своя страна означава, че в Тибет е живяло коренно население доста преди в басейна на Жълтата река да се появят първите китайски заселници. Или с други думи, трябва да се говори за две различни култури, които са се развивали паралелно една на друга.
Източник: 
http://nakratko.bg/


В категории: Новини , Парадокси

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки