„Космическата“ Валя Балканска отпразнува 75 години


„Космическата“ Валя Балканска отпразнува 75 години
09 Януари 2017, Понеделник


Кметът на Смолян й връчи плакет в навечерието на рожденния й ден

Автор: Десант

Неповторимата Валя Балканска, чийто глас лети в Космоса, отпразнува своя 75-ти рожден ден. Живата родопска легенда е родена на 8 януари 1942 г. В навечерието на годишнината ѝ смолянският кмет Николай Мелемов ѝ връчи плакет на община Смолян.

Нейните песни са известни по целия свят. Наградите и отличията, които е получавала, също са от всички краища на земята. Тя е носител на приза „Златен феномен" за популяризирането на българския фолклор по целия свят и за нейната родолюбива позиция. Уникалният й глас печели златен медал на Олимпиадата по изкуствата в Лос Анжелис. Певицата получава и най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“.

Най-известният ѝ запис - на песента „Излел е Делю хайдутин“, който лети в космическото пространство със Златната плоча с послание от Земята, е направен в края на 60-те години на ХХ век от американския изследовател на българския фолклор Мартин Кьонинг.

Песента е включена в окончателната 90-минутна селекция от музикални произведения от Карл Сейгън и полита най-напред на „Вояджър 2“, който е изстрелян 20 август 1977 г, а две седмици по-късно − на 5 септември 1977 г. − и на „Вояджър 1“. На 25 август 2012 г. „Вояджър 1“ стана първият обект с човешки произход, който напуска хелиосферата и навлезе в междузвездната среда.


В категории: Новини , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки