Хлопки огласиха Древната земя на кукерите


Хлопки огласиха Древната земя на кукерите
14 Януари 2017, Събота


Тази година във фестивала в Симитли се включиха рекорден брой участници

Автор: Десант

Днес, 14 януари, се провежда 14-то издание на фестивала на кукерските и маскарадни игри “Симитлия - Древната земя на кукерите”. Рекорден брой - над 3000, са участниците, които дрънкат хлопки на маскарада в града, разположен в полите на планините Рила, Пирин и Влахина планина.

Зрелищното шоу свидетелства, че кукерските поверия са се запазили през поколенията и че нищо не може да спре съществуването на изконната традиция на Сурва и нейната магия. 
Кукерите от общината са в осем групи за маскарада, а в „Симитлия – Древната земя на кукерите” ще дефилират деветнадесет гостуващи групи. Четири  групи от страната за първи път пристигат в Симитли.

Тази година към фестивала  има изключителен  интерес от групите от Ямболско, които са най- многобройни сред гостуващите групи на дефилето в Симитли. За първи пъттук гостуват и маскирани персонажи от Калофер, село Търничени, село Христо Даново и Зимница



Днес и Разлог посреща маскирани. Над 2000 участници от страната и четири групи от Македония дефилират тук на VII Международен кукерски карнавал "Старчевата". Градът е член на Федерацията на Европейските карнавални градове от 1996 г. 



Сурва посрещнаха и във всички населени места в Пернишкия край.


В категории: Новини , Традиции , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки