Чудото на св. Гавриил Лесновски и неговите изгубени мощи


Чудото на св. Гавриил Лесновски и неговите изгубени мощи
16 Януари 2017, Понеделник


Преподобният е един от тримата най-велики последователи на св. Иван Рилски. Живял е през  ХІ – ХІІ век, а родното му място е с. Осиче, Паланешко (Македония)

Автор: Десант

Преподобни Гавриил Лесновски е един от тримата велики последователи на рилския пустинножител св. Иван Рилски. Той е живял през ХІ – ХІІ век. Роден е в с. Осиче, Паланешко (Македония). Произлизал от богат род, родителите му осигурили добро образование. Когато станал на възраст за женене, семейството му го сгодило за невяста също от знатен род. Скоро обаче годеницата му умряла. Тогава той постъпил в манастир и приел монашество.

С наследството, което получил от родителите си, Гавриил построил манастир с църква на името на св. Архангел Михаил в Лесновската планина, Северна Македония, близо до сегашния град Кратово.

Преподобният отец събрал монаси, поставил им игумен, а самия той се уединил в планината на пустинножителство и мълчание, като се подвизавал така 30 години. После той се завърнал в своя манастир и починал на 15 януари.

Тридесет години след смъртта на Гавриил един руски монах, на име Йосиф, в град Средец (София) - по внушение на светеца, се отправил към мястото, където преподобният се подвизавал, намерил гроба му, открил нетленните му мощи, положил ги в ковчег и ги предоставил за молитвено поклонение на вярващите.

Много години светите мощи почивали в Лесновския манастир и вършили множество чудеса. Навярно в ХІІІ век някой от българските царе на Асеновата династия ги пренесъл в своята столица Търново и ги положил в църквата "Св. Апостоли" на Трапезица.

След османското нашествие в България следите на светите мощи на Гавриил Лесновски се губят. Основаният от него манастир по-късно бил наречен на негово име и станал важно книжовно средище.
Източник: pravoslavieto.com


В категории: Добри Вести , Църковни празници , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки