Ще съдят две служителки и колекционер, отмъкнали купища експонати от музея в Бяла


Ще съдят две служителки и колекционер, отмъкнали купища експонати от музея в Бяла
16 Януари 2017, Понеделник


Русенската прокуратура повдигна обвинение и срещу семейство, украсило двора си с антични мраморни колони и фризове

Автор: Десант

Русенската окръжна прокуратура повдигна обвинение на служителките в музея  „Освободителна война“ в Бяла Димитрина М. и Татяна Й., както и срещу колекционера Тошко С. за извършена кражба на експонати от музея.

Установено е, че от началото на 2008 г. до 3 октомври 2013 г. в условията на продължавано престъпление – на неустановен брой пъти, след предварителен сговор, в немаловажен случай, тримата задигнали от музейните витрини две пушки “Крънка”,  две карабини “Бердана”, пушка “Бердана”,  а също и различни военни униформи – на подпоручик  от 5-ти Гренадирски Киевски полк, на редник от Лейбгвардейски сапьорен батальон, на матроси и на щабс офицер от гвардейски екипаж.

Освен униформите, снаряжението и оръжието, дружинката отмъкнала и един параходен фенер, 11 пики – улански, хусарски, кирасирски и казашки, 9 фотографски репродукции на оригинални картини и гравюри, емайлирана музейна указателна табела на руски език, друга една музейна указателна табела, както и всички предмети, включени в научно-спомагателния фонд на музей „Освободителна война“, понастоящем назоваван  Исторически музей в Бяла.

Освен това на Тошко е повдигнато обвинение и за това, че на 11 август 2014 г. в Ямбол, държал в нарушение на Закона за културното наследство осем различни сребърни и медни антични монети, представляващи движими културни ценности, национално богатство, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред.

През 1907 г. по инициатива на Всенародния комитет „Цар Освободител Александър ІІ“ по местата, където се намирали седалищата на Главната квартира на руските войски – Плевен, Пордим, Горна Студена и Бяла, са създадени музеи в памет на Руско-турската Освободителна война.

За тяхното откриване от Русия и от Румъния е изпратено дарение, състоящо се от голямо количество униформи и оръжия от Руско-турската освободителна война. Предметите били разпределени между новосъздадените военноисторически къщи-музеи, като част от понтонен мост, понтонни лодки, херцови мини, моряшки униформи, пушки и др. флотски принадлежности били експонирани в Бяла.

Двете обвиняеми били служители в музея, а обвиняемият Тошко С., като бивш военен проявявал интерес към оръжия и военни униформи от различни епохи. Своята колекция от оръжия и старини предмети той държал в дома си в Ямбол, а в наета банкова касета съхранявал 9 броя монети, осем от които представлявали археологически обекти.

Колекционерът посещавал различни музеи в страната и в чужбина, където снимал експонираните в тях военни униформи и оръжия. Отделно събирал и литература, свързана с използваните от руската имперска армия униформи. 

Музеят в Бяла посетил в началото на 2008 г. Тогава се запознал и с двете обвиняеми.  Докато разглеждал изложените оригинални униформи и оръжия, набързо преценил, че голяма част от тях са уникални и от тях има единични бройки само в големите руски музеи. Тошко тутакси прозорливо решил, че редките експонати лесно могат да бъдат продадени на частни колекционери. И предложил на двете обвиняеми заедно да ги откраднат и да ги подменят с други, които той щял да им осигури. Срещу това им предложил определена сума пари и те охотно се съгласили.

Речено-сторено. Тошко С. започнал често да наминава през музея в Бяла, като носел необходимите за подмяната вещи. Съучастничките му изнасяли оригиналите и поставяли на тяхно място в експозицията имитации с лошо качество или просто оставяли мястото празно.

Липсата на голяма част от фонда на институцията лъснала при проверка, извършена от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерство на културата на 12 септември 2013 г.

Делото ще бъде гледано от Окръжен съд – Русе. Предстои насрочването му.  


Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт и срещу съпрузите Николай и Мая Ш., които държали незаконно археологически обекти в дома си. Артефактите са на обща стойност 1005 лв. И не били идентифицирани и регистрирани по съответния ред, което се явява престъпление по чл.278, ал.6,  вр.  чл.20 от НК.

Мъжът бил колекционер на старинно хладно оръжие, но имал интерес към старинни и антични предмети от всякакъв вид. В колекцията му освен саби, шашки, ками и хладно оръжие се намират пушки, щикове, автомат, револвери, пистолети. Освен тези предмети в гаража си държал и самоделен детектор за метал, който бил предназначен  за търсене на археологически обекти и в метална кутия държал 27 бр. нерегистрирани археологически обекти.

В двора на къщата си за украса двамата обвиняеми били подредили мраморен фрагмент от фриз или урна, декориран с гирляндна украса и с фронтално изображение на бича глава, произхождащ вероятно от храмова сграда или гробница-мавзолей и датиран към  ІІ-ІІІ в.; фрагмент от долната част на мраморна колона от същия период и римо-коринтски капител от дребнозърнест мрамор, с орнаменти с формата на листа, произхождащ вероятно от храмова сграда по Черноморското крайбрежие, датиран към V-VІ в.

Делото ще бъде гледано в Окръжен съд Варна.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки