Българският Стоунхендж се затрива от лицето на Земята


Българският Стоунхендж се затрива от лицето на Земята
26 Януари 2017, Четвъртък


Почти нищо не е останало от каменния кръг край Старо Железаре, открит от Георги Китов през 2002 г.

Автор: Десант

Кромлехът до Старо Железаре, който бе обявен за Българския Стоунхендж, е оставен на произвола на съдбата и се руши, сигнализираха археолози от гражданското сдружение, създадено за опазването на паметника на културата, съобщава Марица.бг.

Обектът е съставен от 24 каменни стълба с височина от 0,5 до 2 м. Древното светилище е разкрито през 2002 г. от археолога Георги Китов. Тогава той изрази мнение, че става дума за астрономическа обсерватория от VІ век преди Христа.

Други археолози обаче са на мнение, че оформеният с камъни кръг по-скоро представлява тракийско светилище на 3000 години, което е било използвано както за астрономически наблюдения, така и за ритуали.

Още през 2014 г. в. „24 часа“ предупреждава, че „Българският Стоунхендж” се руши и разграбва от иманярите. Тогава – преди 3 години, от 24-те камъка, подредени в правилен кръг, са били останали не повече от 4-5, при това разрушени. Теренът днес е запустял, а паметникът на културата е напът да бъде заличен от лицето на Земята.

Преди години местни артисти и археолози обединяват усилията си и създават фондация “Да спасим кромлеха в Старо Железаре". 

През 2010 г. към тогавашния министър на културата Вежди Рашидов е отправено парламентарно питане за съдбата на това съоръжение и той обещал, че ще издаде заповед за неговата защита. През март 2014 г. поредната комисия от Министерството на културата посещава светилището и препоръчва то да бъде засипано с пръст, докато се намерят пари за спасяването му.

Тъй като от Инициативния комитет се обявяват против това с мотива, че така обектът ще бъде разрушен напълно, от културното ведомство съветват фондацията да събере средства за проучване и консервиране.

Събраните 10 хиляди лева обаче по думите на специалистите от културното ведомство са недостатъчни.

Затова от фондацията отново повдигат въпроса и дават гласност на страховете си, че се руши безценен паметник на културата, надявайки се най-сетне тази година да се предприемат реални действия по опазването му.



Българският Стоунхендж в наше време


В категории: Новини , Праистория , Археология

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Много прост народ
18.02.2020 22:24:18
2
11
Ние изчезваме като нация,вие за камъни пишете .прости им боже те са МАЛУМНИ.
3
Минаващ
28.01.2017 17:20:09
13
2
Вината за състоянието на този обект е основно на неговия откривател Китов. Изгреба надълбоко пръстта от вътрешността на кръга, като по този начин подкопа основата на камъните. След това вместо да насипят обратно изгребаното, оставиха камъните да "висят" буквално във въздуха. А те са от не много здрав пясъчник. Водата довърши останалото...
2
Иван Мутовски
27.01.2017 15:45:36
4
1
Споделяйте, моля
1
MUNCHO
27.01.2017 14:27:23
10
0
AKO TOZI PAMETNIK BESHE V DRUGA DARZAVA-DOSEGA NE SA MO DA E NAPALNO SAXRANEN,A I DA E
DONESAL MILIONI OT TURIZAM!S KOITO DA SE FINANSIRAT I DRUGI OBEKTI I NOVI RAZKOPKI.NO E VAP
ROS NA ,,MENIDZMANT,,-UPRAVLENIE! I KATO ZA TRAKIISKITE OBEKTI,,PARI NJAMA,,KAK TAKA ZA,,LUVAR,,I DRUGI EKSTRI IMA?!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки