Как бе приготвена първата българска космическа храна


Как бе приготвена първата българска космическа храна
Пакетчета с български лиофилизирани храни, Снимка: littlebg.com
10 Април 2017, Понеделник


И кой е нейният създател

Автор: Гео Нешев

По времето, когато цялата страна се готвеше за звездния подвиг на първия български космонавт, имах щастието да посетя и Централната лаборатория по лиофилизация и криобиология към Института по месопромишленост в София и да се срещна с нейния ръководител ст. н. с. Цветан Цветков, к.т.н. - създателят на българската космическа храна. От него научих за подготвяните в лабораторията природни дарове от българската земя за аеронавтите и историята на една дегустация в Звездното градче.

„На 2 януари 1979 г.  започна подготовката на специфични български храни за космонавтите, които по време на съвместния полет да запазят своите биологични свойства и хранителна стойност. В подготовката участва и ръководената от ст.н.с. д-р Митана Маркова Секция по хигиена на храненето при Института по хранене на Медицинската академия.

Като основен метод за приготвяне на включените в набора храни се използва методът на сублимационното сушене, притежаващ съществени преимущества пред всички други известни способи за консервиране на храни. При него бе осигурена крайна влажност до 8 %, което позволява консумирането им в този вид или след добавка на вода.

В продуктовия набор бяха включени: овче сирене, кашкавал от овче мляко, праскови, кайсии и ягоди. Имаше още и два вида конфитюр – от ягоди и малини, лютеница в малки консервни кутии и шоколад на малки блокчета, така че да има възможност да се изконсумират наведнъж“ – поясни тогава Цветан Цветков.

После разказа, че месец преди разговора ни  нашите учени посетили Звездното градче и представили на космонавтите там приготвения от тях продуктов набор в окончателно готов вид. „Вашата космическа храна ме върна отново към онова време, когато имах възможност да вкуся натуралните български продукти. Тя ще приближи космонавтите до земните условия на живот“ - отбелязъл тогава руският космонавт Георги Береговой.

„На тази среща – продължи Цветков – бе обсъдено участието на нашата страна в редовната доставка на български специализирани хранителни продукти за космическите полети, и то за по-продължителните от тях“.

Любопитни подробности:

* България е третата държава, след САЩ и Русия, регистрирана в ООН, която е изпратила храни в Космоса.

* В процеса не се използват ароматизатори, оцветители или консерванти. 

* На лиофилизация могат да се подложат само свежи продукти. Например съхраняването на ягоди преди обработка не трябва да превишава 8 часа от момента на брането им.

* За разработките на лиофилизирани продукти колективът на акад. Цветан Цветков има два патента.


В категории: Новини , Нова история , И ний сме дали нещо ...

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
gara
21.11.2023 14:08:21
0
0
i don t really care what you did i care what when and where did they do that
1
gara
21.11.2023 14:08:17
0
0
i don t really care what you did i care what when and where did they do that
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки