Третокласниците ще посрещнат първия учебен ден със „Заветът на кан Кубрат"


Третокласниците ще посрещнат първия учебен ден със „Заветът на кан Кубрат"
Рисунки: Александър Въчков
14 Септември 2017, Четвъртък


Рисуваното издание представя в комикс притчата за владетеля на Велика България и снопа с пръчки

Автор: Диана Славчева

За втора поредна година всички третокласници у нас ще получат на 15 септември книжката „Заветът на кан Кубрат“. Изданието е дело на Фондация „Въздигане“, която от години работи активно за съхраняването на българския дух и опресняване на историческата ни памет.

Нейни емисари на доброволни начала обикалят в навечерието на първия учебен ден българските училища, за да предадат дарението. В рамките на националната кампания ще бъдат раздадени 60 хиляди книжки, благодарение на които малките българчета по най-увлекателния и достъпен начин ще се запознаят със знаменитата притча за владетеля на Велика България и снопа с пръчки.



Както пояснява пред „Десант“ доброволецът Асен Бонджев, който от няколко дни върви от училище на училище из цялата Бургаска област, за да разнесе комиксите, целта е изданието да събуди българския дух в децата ни и те от малки да растат със съзнанието, че са синове на „юнашко племе“ и на „земя прекрасна“ със славна и героична история. И, разбира се, да не забравят мъдростта, завещана ни от великия Кубрат, че трябва да сме единни и обединени, за да постигаме успехи и нацията ни да просперира.


Асен Бонджев от няколко дни разнася комикса за Кубрат от училище на училище из цялата Бургаска област

Комиксът за Кубрат е част от цяла поредица с рисувани книжки, представящи забележителните наши владетели като кан Аспарух, кан Крум, кан Омуртаг, спасителят на цяла Европа – кан Тервел, и т.н. Текстовете и рисунките в тези издания са изготвени от Александър Въчков – художник, специалист по българските военни униформи.

Освен издаването на патриотична художествена литература, която учи на любов към България и възхитителното ни наследство, Фондация „Въздигане“ работи и за издигането на паметници на бележити български исторически личности както у нас, така и зад граница.

Нейно дело например е мемориалът на кан Алцек в италианския град Челе ди Булгерия, а предстои откриването в Свиленград на триметров монумент на славния  генерал Никола Иванов.

Организацията е в основата и на изграждането на паметник на кан Кубрат в Малая Пересчепина.


В категории: Духовни средища , Добри Вести

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Асен Бонджев
15.09.2017 19:36:44
0
0
Мариет Прот, такава поредица има, а книги на историческа тематика ще бъдат издавани и в бъдеще. Можете да проверите на www.vazdigane.bg
2
Мариет Прот
15.09.2017 00:51:51
2
0
Ще се радвам ако това не остане единствено, а се създаде поредица която да опише по този интересен и забавен начин цялата пра българска и съвременна история за дебита и идните поколения, но истинистинска без украски и притурки (както в учебници те)
1
Генади Савов
14.09.2017 10:26:59
2
0
Княз Кубрат е бил син на княз Албури по някои сведения-тоест син на владетел от рода Дуло-княз на Велика България.Кубрат е учил години наред в Константинопол-столицата на Византия,бил е християнин на Господ Исус Христос сее молил,нее бил езичник,умен,учен,знаещ политиката,военното дело на България и Византия е бил Курт Кубрат.На бойното поле той с войска българи е победил аварите и в Кавказ арабите-българи и византийци били-съюзници срещу-някогашните араби,които били алчни за чужди земи.Велика България е била с земя от Река Волга и Дон до Карпатите,Горния Дунав-цяла Украйна и половината Унгария ок.632-665 година,а и половината Кавказ-Кабардино-Балкария,Чечения,Северен Дагестан.Българите са персийци по произход-учен,находчив народ.Приветствам идеята на рисуваната книжка-заЗаветите на кан Кубрат,която автора Асен Бонджев е дал в училищата на третокласниците.Нека малките българчета да знаят,че са имали дедите им-велик-владетел-Кубрат-от рода Дуло.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки