7,5-метров паметник на цветната нишка издигнаха в Дъждовница


7,5-метров паметник на цветната нишка издигнаха в Дъждовница
Снимки: Община Кърджали
20 Септември 2021, Понеделник


Автор на арт концепцията е френският художник Гийом Хиларе от Бордо

Автор: Десант

Паметник на цветната нишка, висок 7,5 м, беше издигнат тази седмица в кърджалийското село Дърдовница от екипа на Арт движение „Кръг“ за дните на Европейското културно наследство-2021, чиято тема тази година е „Наследство на, от и за всеки“ (Heritage: allinclusive).



Фестивалът на Терлика, заедно с предшестващия го месец на изкуствата в Дъждовница, неведнъж през годините е наричан уникален празник за региона и страната, метафора на онази уютност и задушевност, която не познава границите на социалните, политическите и обществените разслоения, и който със своята необикновена и космополитна история трайно разширява идеята за „място“, „време“ и „граница“ и за възможността за общи хоризонти в съвременния свят. 

Събития от изданията на празника са вплетени в творчеството на повече от 1300 артисти от 36 страни и 4 континента и са представяни от 2006 г. до днес в европейски културни събития, биеналета, музеи, изложбени пространства и университетски сгради в Лондон, Палермо, Флоренция, Гент, Одрин, Барселона, Букурещ, Чикаго и Доха.

Този септември нашият Терлик навършва 16 години – казват в Дъждовница. Фестивалът и тази година е част от Националния културен календар.

Автор на арт концепцията на паметника е френският художник Гийом Хиларе от Бордо, бивш резидент в Дъждовница.



Дългата история на Терлика и на неговата цветна нишка започва през 2006 г. със символичния 3-метров екземпляр, изплетен от 12 кг прежда. После през годините се появява екземпляр от камък със 100 чифта минитерличета, изплетени от местните мъже

Паметникът на Цветната нишка ще отвори врати за нови участници и гости, за ново самочувствие на местните хора, като носители на празника и като нова стъпка към иновативното бъдеще на фестивала, щом паднат ограниченията на пандемията – категорични са от „Кръг“.


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки