На Бабинден с жените от хор „Самодивски огън“


На Бабинден с жените от хор „Самодивски огън“
Снимки: Авторът
11 Януари 2022, Вторник




Автор: Диана Славчева

Вече 11 години странджанският народен певец Стойко Василев ръководи хор „Самодивски огън“ при бургаското читалище „Пенчо Славйков“. Жените от трупата не само пеят гласовито, но и ревностно тачат народните традиции. Още в началото на Новата година те отбелязаха един от най-старите женски празници – Бабинден.

За обичаите и ритуалите, които се изпълняват в този ден, разказа самодейката Зоя Янева.

„Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да ù „полеят“. 

След поливането жените даряват „акушерката“, помогнала при израждането на бебето, с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното ù рамо.

От своя страна, бабата връзва на дясната ръчичка на децата, които е отродила („хванала“) червено и бяло конче със сребърна монета и също им дава чорапки и ризки. После измива лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабин ден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила“.



Сладкогласните певици от бургаския хор „Самодивски огън“ изпълниха с много ентусиазъм едно към едно тези ритуали така, както се е правило още в езически времена. Те окичиха врата на бабата с наниз от червени чушки, а тя прекади с керемида под полите на жените, за да раждат повече деца. 

И както повелява традицията, продължиха празника с щедро угощение с приготвени от невестите погачи, ястия и сладкиши, на което домакин е бабата акушерка. Веселото пиршество, както си е редно, бе придружено с песни, танци и пиперливи закачки.

Зоя Янева уточнява още, че вечерта ритуалът продължава с обредно къпане на бабата акушерка, наричано „влечугане“. „Както тя е къпала децата на присъстващите, така и те нея къпят. Изнасят я навън, слагат я в двуколка, шейна или голям плетен кош и я влачат към реката. Мъжете са маскирани като волове, с кожени маски и рога“ - обяснява ангелогласната самодейка.

Празникът завършва пред къщата на бабата, изпращат я, носят я на ръце, целуват ù ръка и дават дарове. Така изразяват своята благодарност и обич към тази жена. Това сториха и певиците от „Самодивски огън" и извиха кръшно хоро под игривите звуци на акордеона на маестро Никола Згуров, който пък в същия ден отбеляза своя 70-годишен юбилей. 



Смята се, че ако на Бабинден вали сняг или дъжд, това предвещава плодородие през годината. Докато самодивският огън на едноименния хор, подклаждан от именития странджански певец Стойко Василев, стопляше празничния ден, навън запрехвърчаха снежинки. Поличбата е ясна - 2022 година ще донесе берекет и много успехи на талантливите бургаски самодейци!


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки