Старозагорският митрополит Киприан отслужи Пасхален водосвет за ремонта на Мъглижкия манастир


Старозагорският митрополит Киприан отслужи Пасхален водосвет за ремонта на Мъглижкия манастир
18 Април 2023, Вторник


Според преданието светата обител е основана от цар Калоян през 1197 г. след победата му над кръстоносците по тези места

Автор: Десант

На Светли вторник, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави светата Божествена Златоустова литургия в Девическия манастир „Св. Николай“ в Мъглиж. След службата владиката отслужи Пасхален водосвет във връзка със започналата реализация на проект за ремонт, реставрация, подобряване на околното пространство и вертикална планировка на светата обител. 

В рамките на одобрените от ДФЗ средства за СМР в размер 438 323,56 лв. без ДДС ще бъдат изградени дренаж около църквата, пътеки с настилка от каменни плочи върху стоманобетонова основа, премахнати дървета и нежелана растителност и направа на отводнителна канавка. Ще се доставят дървени пейки и табла за некролози.

През времето от изготвяне на проекта до неговото одобрение за финансиране е направен ремонт на голяма част от покривите. По проекта ще се направи основен ремонт на останалата част от тях. Предвижда се префугиране на каменните зидарии, реставрация и консервация на всички дървени елементи по фасадите, обработка и укрепване на съществуващите мазилки. Срокът за изпълнение на проекта е до 15 септември 2025 г.



Манастирът е изграден по времето на Втората българска държава и сведенията за него са оскъдни. Бил е ограбван и разрушаван многократно. Възобновен е за последен път след Освобождението, а сградите са възстановени във възрожденски стил през 1954 г. и 1969 г.

Според преданието светата обител е основана от цар Калоян през 1197 г. след победата му над кръстоносците в битката край Мъглиж. За да се помни победата, той дарил средства за построяване на манастир.


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки