Пловдивски етнографи ще правят баница в Етнокухнята на бургаски музей


Пловдивски етнографи ще правят баница в Етнокухнята на бургаски музей
Снимката е илюстративна. Източник: pinterest.com
11 Юли 2023, Вторник


Тестеното изкушение заема почетното пето място в световната класация за най-вкусни ястия със сирене

Автор: Десант

На 13 юли 2023 г. в Етнокухнята на бургаския музей (ул. „Славянска“ 69) гости от Регионалния етнографски музей в Пловдив ще приготвят любимото ястие на малки и големи – баница. Кулинарната демонстрация ще започне в 11:00 ч.

В постен или блажен вариант баницата присъства на обредната трапеза в много празнични дни от народния календар – на Бъдни вечер, Коледа, Васильовден, Сирни заговезни и др.

Традиционната българска баница се приготвя с плънка от бяло саламурено сирене. Плънката се наръсва върху тестени кори, които се навиват на руло или се редят пластове в тава. Съществуват варианти за вити баници с комбинирана плънка, включваща ориз, кайма, тиква, орехи, зелени растения, кисело зеле и други добавки.

В Родопите, заради силно развитото овчарство, баницата с млечни продукти е широко разпространена, като се приготвя по най-различни начини: с яйца и сирене, плюс добавена мазнина, а понякога и с допълнителни подправки; със сирене, яйце и кисело или прясно мляко или чиста, в която има само сирене и някаква мазнина.

Баница с плънка от яйце, сирене и кисело мляко обикновено се нарича домашна баница и в нея се слага краве или овче сирене. В някои краища на България се прави и баница с извара, или с осолен млечен квас (готварска сметана).

Това едно от любимите български ястия, което може да се сервира самостоятелно, като предястие или като част от организирана трапеза. С баница може да се „отсрамиш“ при посрещането на скъпи гости.

Не случайно тя заема почетното пето място в световната класация за най-вкусни ястия със сирене, защото няма човек, опитал веднъж българска баница, да не е останал запленен от превъзходния й вкус.


В категории: Новини , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки