Лятото поставя на изпитание разширените вени, ето какво можем да направим, за да облекчим страданието


Лятото поставя на изпитание разширените вени, ето какво можем да направим, за да облекчим страданието
Снимката е илюстративна
02 Август 2023, Сряда




Автор: Десант

Топлото време никак не е любимо на разширените вени. Отпускарският сезон обостря симптомите на хроничната венозна болест – тежест и напрежение в крайниците, болка, крампи, сърбеж, отоци.

Разширените вени и капиляри далеч не са само естетически проблем, а съдово заболяване, известно като хронична венозна болест (ХВБ). Вените са съдовете, по които кръвта се движи към сърцето. И понеже венозните стени притежават слабо развит гладкомускулен слой, еднопосочното движение на кръвта в тях се осъществява от съкращението на околните мускули, както и от наличието на венозни клапи.

Когато ходим и мускулите ни се съкращават, те подпомагат придвижването на кръвта по вените. Когато обаче стоим прави продължително, кръвта забавя движението си и се задържа в най-ниско разположените части на тялото.

С течение на времето повишеното налягане води до отпускане на венозните стени, а венозните клапи, които насочват кръвта към сърцето, не работят правилно. Така венозните клапи се увреждат и част от изпомпаната кръв се връща обратно в долните крайници. В резултат се стига до разширяването на вените.

Кой боледува по-често

Най-новите данни от България показват, че все по-голям процент от новодиагностицираните пациенти с ХВБ са хора между 30-50 години, т.е. заболяването се подмладява. Неприятната тенденция произтича от съвременния начин на живот, който се отличава с масово обездвижване, нарастване на броя на хората с наднормено тегло, продължителното стоене в право или седнало положение.

Разбира се, нужно е да отчетем и фактора наследственост. Ако някой в семейството ви е страдал от разширени вени или друго венозно заболяване, вероятността да го развиете е по-голяма. Жените са по-предразположени към разширени вени поради хормоналните промени, през които преминават по време на бременността и менопаузата.

Лято с грижа за краката

Но нека се върнем към актуалната тема – лятото. Високите температури в най-слънчевите месеци причиняват нарастване на диаметъра на разширените вени и оттам – до венозен застой. Ако не приемаме достатъчно вода и не се движим достатъчно, симптомите като болка, тежест и отток в краката могат значително да се влошат.

За да не се стига дотам, са нужни промени в начина на живот – най-вече по време на летните месеци, но и целогодишно.

Какво препоръчват специалистит

Продължителни и интензивни разходки, спортуване, плуване, хладен душ на краката и повдигането им при почивка. Правилната хидратация – прием на над 2 л вода дневно, лекият хранителен режим и намаляването на наднорменото тегло ще помогнат за по-добрата форма на вените. Кога, ако не през лятото?!

Движението също е изключително важно

Тази година в рамките на кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ от май до септември включително продължава вълнуващата инициатива „Пътешествие с мисия“. В своята Фейсбук група тя предизвиква хората да се движат повече и да споделят крачките, които са извървели с цел поощряване на активния начин на живот, като така се превърнат във вдъхновен #ОтборСМисия.

Новото е, че всеки месец в социалните мрежи на инициативата ще бъде оповестяван участникът, който е извървял и споделил най-много крачки за съответния месец. Той ще бъде удостоен с титлата #ПътешественикНаМесеца.

Венотоничните медикаменти са насреща

Медикаментозното лечение с така наречените венотоници, са задължителни във всички стадии на хроничната венозна болест, особено през лятото. Прилагат се с успех и при лечение на хемороиди, които по своята същност са разширени вени.

При леките форми на хроничната венозна болест и преди да възникнат усложнения, венотоничните медикаменти се отразяват много благотворно на вените. Не става дума за пълно излекуване на разширените вени, а за намаляване на оплакванията и отока, които се проявяват най-силно през по-топлите месеци.

Важно е да се уточни, че неприятните симптоми изчезват, при условие че венотониците се приемат ежедневно и без прекъсване през целия летен сезон. При наличие на симптоми, направете консултация със специалист - съдов хирург. Ранното и навременно лечение е възможно да предотврати развитието на хроничната венозна болест към по-напредналите ѝ стадии и да осигури значително подобряване начина на живот.

Има много признаци, които подсказват, че трябва да се предприемат действия. Всички те налагат през летните месеци да се погрижим по-сериозно за краката си – като включим в своя график консултация с лекар, прием на венотонични медикаменти и промяна в начина на живот.


В категории: Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Љупчо КоцареSKI
04.08.2023 00:59:00
0
0
https://sitel.com.mk/kocarev-makedonija-e-porobena-drzhava-i-potreben-i-e-tret-ilinden

<<Ние пак научниците сакаме да опонираме и да се спротиставиме на она што го пишува во договорот од 2017 за заедничка историја. Македонскиот народ создаваше свој историја, а бугарскиот народ своја историја. Ние секогаш ќе ја проучуваме македонската историја, а македонскиот народ секогаш ќе се сеќава на својата колективна меморија, на своите предци“, рече Наташа Котлар Трајкова, научен советник во Институт за национална историја.
[...]
„Се решивме да бидеме дрски и безобразни за да им опонираме на оние кои скааат да ја избришат македонската историја и да ги лишат нашите идни поколенијај од чувството на припадност или на достоинство кое им го дава Илинден и АСНОМ-ските решенија“, кажа Катерина Тодороска, научен советник во Институт за национална историја.>>

Катерина Тодороска се оказва безобразна и спрямо прадедите й които са се чувствали и са били българи.
Освен това, и "Катерина", и "Тодор(оска)" са гръцки имена/думи. тя няма "македонски", в смисъл древномакедонски имена. Нито поне славянски такива.
Тези 2 "историчарки" публично нарушават договора от 2017 г. без никакво наказание.

<<Зборуваа и Македонци од Бугарија за репресиите кои ги трпат сите овие години, а немааат никаква помош од Македонија.
„Тие викаат ќе ги платиме сите пресуди од Стразбур ама нема да ве регистрираме. Тие се согласни да плаќаат, но не и да не регистрираат како Македонци“, додаде Стојан Герасимов, Македонец од Пиринска Македонија.>>

Няма национални малцинства в Бг., точно както във Франция и Гърция. Няма какво да се регистрира.
Той би трябвало да бъде разследван за отцепление и действие срещу целокупността на Бг.
Официална "Северна Македония" би трябвало да е щастлива че Бг. не се е съпротивила на името "Северна Мк.", тоест на компромиса между РСМ и Гърция относно името, понеже Благоевградка област (Пиринска Мк.) е част от географската северна Македония. Солун е разположен в южна Мк., Благоевград в северна част на географска Мк.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки