Интерактивна инсталация ще посреща пристигащите на Терминал 2


Интерактивна инсталация ще посреща пристигащите на Терминал 2
Снимки: #soSofia
12 Септември 2023, Вторник


Тя ще бъде открита по случай Деня на София и ще представя на пристигащите първи любопитни факти и препоръки за най-емблематичните места, забележителности и символи на българската столица

Автор: Десант

Кои са най-разпознаваемите символи на българската столица и с какво искаме да запомнят София чуждестранните ни гости? На този въпрос отговаря нова интерактивна инсталация, която ще посреща пристигащите на Терминал 2 на софийското летище в месеците след празника на града — 17 септември.

Според представително социологическо изследване на Глобал Метрикс, туристическият интерес към София е висок, но липсва знание за културното богатство и разнообразие в града, което да създава разпознаваем и характерен облик на българската столица като съвременна, богата на история и култура дестинация, която може да предложи неочаквани изживявания на всеки. 

Затова по случай празника на София, мащабната интерактивна инсталация ще посреща гостите с поздрав #soWelcometoSofia и ще популяризира най-характерните символи на града, представящи неговата античност, модерност и природа.

Инсталацията включва 30 съвременни символи, представящи старата, млада и зелена София. Те са избрани чрез специално проведено проучване на платформата #soSofia с участието на студенти от Катедра „Социология“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, което цели да определи кои забележителности на града гражданите припознават и препоръчват на чуждестранните гости.

Сред тях са Ларгото и Римски комплекс „Сердика”, Четириъгълникът на толерантността с храмове на четири религии, улица „Малко Търново“, Националната галерия, храм-паметник „Александър Невски“ и жълтите павета, Централна баня и Централните софийски хали, женският пазар и старият еврейски квартал на София, известен днес като квАРТал.



Лицата на млада София са представени чрез градския епицентър около НДК и Витошка, парковете на Народния театър, Кристал, църквата „Свети Седмочисленици“, Княжеска градина и Съветската армия, и съвременни символи и места като клекшоповете, магазина за български дизайн Gifted Sofia, и разпознаваеми за чуждестранните гости заведения като „Ракета Ракия бар“ и К.Е.В.А.

Зеленото сърце на София, от своя страна, присъства с различни обекти и хижи на Витоша, Ботаническата градина на БАН, парк-музей „Врана”, „Кучешкия парк” с РЦСИ Топлоцентрала, Панчарево, „Камбаните”, Парка на Военна академия, Докторската градина и пр.

Инсталацията е създадена от платформата #soSofia, която от години работи за налагането на разпознаваемите символи на София чрез различни кампании, събития и сувенири.

Инициативата е подкрепена от Програма „Култура“ на Столична община, Летище София и Mastercard, които се обединяват в каузата си за утвърждаване на идентичността на София и налагане на нейната разпознаваемост като туристическа дестинация и европейска столица.

Инсталацията ще бъде открита по случай Деня на София и ще остане на Терминал 2 в следващите месеци, за да представя на пристигащите първи любопитни факти и препоръки за най-емблематичните места, забележителности и символи на града.

Тя включва и специален интерактивен тест, създаден в колаборация с Mastercard по линия на техните приоритети за подпомагане на устойчивия туризъм. В него посетителите ще могат да отговорят на няколко въпроса и да създадат своя персонален #sosofia маршрут с най-подходящите за тях места за посещение. 

Инициативата адресира факта, че 72% от чуждестранните туристи посещават София за първи път основно заради евтините полети и интереса към нова дестинация, както сочи изследване на „Глобал метрикс“ от 2021 г.

„Най-посещаваните обекти в София са центърът, заведенията за хранене и парковете, но гостите рядко назовават конкретни забележителности или знания за историята и културата на града”, разказва за вдъхновението на екипа Адрияна Михайлова, съосновател на #soSofia”.

„С проекта #soWelcometoСофия” целим да променим тази тенденция и да покажем на гостите малко от най-забележителното, любопитното и  отличителното в града, още при тяхното пристигане. Радваме се, че тази нужда е широко припозната и срещаме точните партньори, за да успеем да реализираме проекта” - допълва още тя.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ПиротНЕСърбЕЖия
13.09.2023 12:17:30
0
0
Забележки за артефактите които Румъния е взела от окупираната от нея Южна Добруджа през 1913-1916 и 1918-1940 г. и понастоящем още се намират в музеи и други учреждения в Румъния:
а) Може би някои от тях да бяха открити преди завоюването на Южна Добруджа от страна на Румъния, тоест преди 1913 г., от български археолози, обикновени местни хора и т.н. а окупационните румънски власти да са ги заварили там. България има пълни права върху тях.
Болшинството обаче са предмети, открити от румънски археолози или местни хора през времето на румънското владение. България имала само частични права върху тях, обаче моралът, духът на добросъседството, българските дарения (части от мощи на светци), както и прецедентите с Великите колониални и империалистки Сили принуждават Румъния да направи същото. Разбира се, няма значение това че Румъния не беше трансокеанска страна и че нейните колонии се наричат Южна Добруджа (днес част от България), Северна Буковина, Южна Бесарабия (днес части от Украйна) и т.н.
б) Прецедентите като аргумент за Румъния да възвърне откраднатите артефакти:

Germany returns artefacts taken from Africa during colonial rule
27 Jun 2022
https://www.aljazeera.com/news/2022/6/27/germany-returns-artifacts-taken-from-three-african-countries

Belgian king begins return of more than 80,000 artefacts to DRC
Jun 8 2022
https://www.irishtimes.com/world/africa/2022/06/08/belgian-king-begins-return-of-more-than-80000-artefacts-to-drc/
King Philippe of Belgium has handed over a famous “Kakuungu” mask to the National Museum of the Democratic Republic of the Congo (DRC) — marking the return of the first of more than 80,000 artefacts that were looted by Belgium and are now expected to be given back to their country of origin.

The Netherlands returns hundreds of historic artefacts to Indonesia
07/15/2023
https://www.asianews.it/news-en/The-Netherlands-returns-hundreds-of-historic-artefacts-to-Indonesia-58804.html
The treasures had been looted from several Indonesia islands during the colonial period.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки