Учени: Ковид-19 може да предизвика диабет


Учени: Ковид-19 може да предизвика диабет
Снимката е илюстративна. Източник: shutterstock.com
13 Септември 2023, Сряда


Вижте резултатите от мащабно проучване на европейски изследователи

Автор: Десант

Изследователи от Европа са проследили промените, настъпващи в организма на деца, склонни към появата на диабет и в същото време са изкарали коронавирусна инфекция. 

Оказало се, че проникването на ковид заразата понякога се съпровожда с образуването на антитела към клетките на задстомашната жлеза, а това е първият симптом на инсулинозависим диабет. 

Учените наблюдавали здравното състояние на 885 деца на възраст от 6 месеца до 2 години. Те взимали от тях кръвни проби и проверявали за наличието на антитела, които могат да се съединят с панкреасните островни клетки, които отделят инсулин. Специалистите използвали получените данни, за да оценят предизвиква ли инфектирането с ковид или грип продуциране на антитела при децата, което нямат диабет от I тип.  

Анализът показал, че при 6 от малчуганите по едно и също времве се развили антитела към ковид  и клетките на задстомашната жлеза, докато при децата, преболедували грип, такова нещо не се наблюдавало. 

При това експертите забелязали, че антителата в островните клетки два пъти по-често се формирали при деца, които са боледували от ковид, отколкото при тези, които не са взаимодействали с вируса. 

Ковид не само уврежда белите дробове, но и провокира нарушения в работата на мозъка, сърцето и други органи. Според резултатите от направения анализ, инфектирането с коронавирус способства за появата на диабет от I тип. 

По-нататъшните изследвания ще помогнат да се разбере как именно ковид принуждава имунната система по-често да атакува клетките, които произвеждат инсулин. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки