Най-плътна е популацията от малък карагьоз в района на Странджа


Най-плътна е популацията от малък карагьоз в района на Странджа
Снимка: fishbase.se
30 Октомври 2023, Понеделник


Проучват по европейски проект седем типа морски и крайбрежни природни местообитания, два вида китоподобни и два вида риби

Автор: Десант

До края на ноември трябва да приключи проект за проучване и оценка са седем типа морски и крайбрежни природни местообитания, два вида китоподобни и два вида риби. Видовете морски бозайници са афала и морска свиня, а рибите: карагьоз (дунавска скумрия) и малък карагьоз (харип, блеч). 

Изследванията по въздух и вода са установили 250 случаи на наблюдение на китоподобни бозайници през летния сезон, от които: 83 – на вида афала, 87 – на черноморска свиня, 66 – на обикновен делфин и 14 – неустановени; и 43 случаи на наблюдение през есенния сезон: 7 – на вида афала, 13 – на черноморска свиня, 18 – на обикновен делфин и 5 – неустановени.

Станаха известни и първите резултати от анализите за карагьозовите риби по проект „Натура 2000 в Черно море“, финансиран по оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

Най-голяма плътност на популацията от малък карагьоз тралните проучвания са установили в района на Странджа. Проучванията с хрилни мрежи са регистрирали най-плътна популация от същия вид във водите край Поморие, Дуранкулак и плаж Шкоприловци.

Най-висока плътност на популацията от карагьоз е установена на север – във водите край Дуранкулак и езеро Шабла Езерец.

Източник: thesite24.net 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки