Затоплянето с 1,5 градуса ще стане по-рано от очакваното


Затоплянето с 1,5 градуса ще стане по-рано от очакваното
Снимката е илюстративна
31 Октомври 2023, Вторник


това се очаква да е реалност след малко повече от пет години

Автор: Десант

След малко повече от пет години - някъде в началото на 2029 г. - светът вече няма да може да удържи глобалното затопляне в границите от 1,5 градуса, алармира „Асошиейтед прес“, цитирайки изследване, публикувано в сп. Nature Climate Change, информира БТА.

През 2015 г. Парижкото споразумение за климата, подписано от всички страни в света, определи тавана на глобалното затопляне до 2100 г. на 1,5 градуса над температурите отпреди индустриалната епоха (1850-1900 г.).

Последните 10 години показват, че затоплянето вече е с 1,4 градуса в сравнение в температурите през XIX век. Текущата 2023 г. може да премине границата, смятат учените.

При повишение на температурите ще нараснат и рисковете от катастрофи. Светът ще загуби голяма част от кораловите рифове, ледените покривки ще стигнат до критично ниво на топене, ще се повиши нивото на водата и ще има горещи вълни и смъртност, причинена от климатичните условия, се предупреждаваше в доклад от октомври 2018 г. на Междуправителствената експертна група за климатичните промени към ООН (IPCC).

Достигането на 1,5 градуса ще стане по-рано от първоначалните предвиждания заради аерозолите, които прикриват ефекта от изгарянето на въглища, нефт и природен газ, се посочва в изследването.

Според авторите на доклада резултатите не трябва да бъдат тълкувани като „имаме шест години да спасим планетата“.

„Ако успеем да ограничим глобалното затопляне до 1,6 или 1,7 градуса, това би било по-добре от 2 градуса. Трябва да се борим“, коментира климатологът Кристофър Смит от университета в Лийдс.

Световните лидери все още смятат, че 1,5 градуса са постижими. „Хората не трябва да се тревожат, а да действат“, обобщава климатологът Пиърс Форстър от университета в Лийдс, който не е част от екипа, извършил научното проучване.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки